Filipinezii imită răstignirea lui Iisus într-un ritual sângeros

932

Cel puţin 24 de filipinezi au fost răstigniţi pe cruce în cadrul unui ritual care se doreşte a fi o refacere a patimilor lui Iisus Christos, dar pe care liderii catolici din Filipine îl resping.

Crucificările au avut loc vineri şi au adunat printre spectatori mii de credincioşi catolici şi de turişti curioşi care au dorit să asiste la ritualul desfăşurat în provincia filipineză Pampanga, informează AFP.

Mulţimile de participanţi i-au însoţit pe cei care urmau să fie răstigniţi, de-a lungul mai multor kilometri, timp în care aceştia s-au autoflagelat, lovindu-şi spatele cu beţe de bambus. Loviturile au fost atât de puternice încât, uneori, publicul era stropit cu picături de sânge. Unii dintre cei care s-au supus ritualului au acceptat să fie tăiaţi pe spate cu cioburi de sticlă pentru ca ritualul să fie suficient de sângeros.

Ruben Enaje, unul dintre cei răstigniţi, povesteşte că Dumnezeu a făcut un miracol în viaţa lui atunci când a căzut de pe o clădire fără să-şi rupă măcar un os. Participarea la ritualul răstignirilor este o formă prin care Enaje doreşte să Îi mulţumească lui Dumnezeu, crucificarea din acest an fiind a 25-a la care a participat. „Când sunt acolo sus, pe cruce, mă simt foarte aproape de Dumnezeu. Am crescut cu această tradiţie şi nimic nu poate să ne oprească", a declarat Enaje.

Spectacolul sângeros al răstignirilor din Filipine reprezintă un brand unic în catolicism, filipinezii fiind recunoscuţi pentru îmbinarea tradiţiilor religioase catolice cu superstiţii populare. Persoanele care acceptă să fie crucificate fac lucrul acesta ca formă de ispăşire a păcatelor, pentru a-I cere lui Dumnezeu să vindece bolnavii sau să le ofere o viaţă mai bună şi pentru a-I mulţumi pentru minunile pe care le-a făcut în viaţa lor.

Cel mai mare grup de răstigniţi a fost, în acest an, cel din San Pedro Cutud, unde au fost crucificaţi 15 oameni în faţa unui public de peste 30.000 de persoane, între care şi 3 ambasadori europeni.

Liderii Bisericii Catolice din Filipine, care este una dintre cele mai puternice comunităţi catolice din Asia, au criticat aceste practici şi au declarat că filipinezii îşi pot arăta credinţa faţă de Dumnezeu şi fără să se rănească pe ei înşişi. Doar moartea lui Iisus Christos a avut rol ispăşitor şi a asigurat salvarea omenirii din păcat, a declarat Arhiepiscopul Angel Lagdameo, din provincia Iloilo. El a subliniat că autoflagelările şi răstignirile sunt „imitaţii imperfecte, cu semnificaţii sociale şi teologice îndoielnice".

Ritualul autoflagelării şi crucificării reflectă eşecul Bisericii Catolice în a le transmite filipinezilor, în mod corect, dogmele sale, a precizat episcopul din Pampanga, Pablo Virgilio David. Liderii catolici au declarat că aceste crucificări reprezintă o distorsionare a mesajului şi gestului lui Christos. În timp ce filipinezii se lasă răstigniţi pentru a-L îndupleca pe Dumnezeu să le răspundă rugăciunilor, să le ofere sănătate, bani sau o viaţă mai bună, Iisus Christos a murit nu pentru ca să ceară, ci pentru ca să ofere.

Fostul suveran pontif Ioan Paul al II-lea a practicat autoflagelarea, conform cărţii „Why a Saint?" scrisă de monseniorul Slawomir Oder. Acesta a citat persoane din anturajul lui Ioan Paul al II-lea, atât din perioada în care acesta a fost episcop în Polonia, cât şi din perioada în care a activat ca lider al bisericii la Vatican, şi care au declarat că fostul Papă se autoflagela, notează Reuters. Formele de autoflagelare au inclus biciuirea şi dormitul pe jos, nefiind atât de drastice ca acelea practicate în Filipine.

(Foto: insanetwist.com)

Niciun articol afișat