„Vino să dansezi cu diavolul și să iei parte la un moment istoric.” Nu este o glumă și nici vreo practică specifică vreunei ţări de prin lumea a treia. Este textul unei invitaţii la un eveniment iniţiat de o grupare satanistă pentru care participanţii au cumpărat bilete a căror valoare a ajuns chiar la 75 de dolari. Momentul a constat în dezvelirea unei statui în variantă modernă reprezentându-l pe diavol.

Statuia de bronz are aproximativ 3 metri înălţime, cântăreşte aproape o tonă, este făcută integral din bronz, a costat mai mult de 100.000 de dolari și redă figura lui Baphomet (un nume modern al diavolului), cu un cap de ţap, stând pe un tron de piatră și flancat de doi copii care îl privesc zâmbitori. Statuia a fost dezvelită chiar înainte de miezul nopţii, după ce organizatorii au încercat în zadar să obţină aprobare pentru expunerea sa lângă un monument din Oklahoma dedicat celor 10 Porunci.

În final, Templul Satanic (o grupare religioasă din New York), a obţinut aprobarea de a amplasa monumentul chiar în centrul orașului Detroit. De ce tocmai aici? Pentru că în oraș există o grupare satanică care înregistrează peste 200 de adepţi declaraţi. Datorită reacţiilor celor care s-au opus acestei iniţiative, gruparea a păstrat secretă locaţia dezvelirii până în ultimul moment, când a trimis informaţiile către deţinătorii de bilete. Chiar înainte de ora 23:30, sutele de persoane prezente și-au exprimat admiraţia cu aplauze și strigăte de bucurie. „Bucură-te, Satan” s-a auzit sub lumina flash-urilor care imortalizau acest moment.

Mesajul iniţiatorilor

Așa cum era de așteptat, nu toată lumea din oraș a fost cuprinsă de aceeași euforie. „Ultimul lucru de care avem nevoie în Detroit este o petrecere de bun venit pentru simbolul răului”, a spus pastorul Dave Bullock.

Pe de altă parte, adepţii cultului satanic sunt convinși că iniţiativa lor poate fi interpretată într-o notă pozitivă. „Monumentul nostru celebrează neţărmuitul respect pentru valorile constituţionale privind libertatea religioasă și libertatea de expresie. Satanismul este o componentă fundamentală a genezei libertăţilor americane”, este convingerea purtătorului de cuvânt al mișcării. Dincolo de consideraţiile de ordin constituţional invocate, organizatorii insistă că promovează chiar un scop nobil. „Statuia va servi ca un far ce cheamă la compasiune și înţelegere între toate fiinţele vii. Statuia va avea și un scop concret, funcţionând ca un scaun pe care toţi oamenii în vârstă pot sta în poalele lui Satana pentru a căuta inspiraţie și contemplare”, a continuat aceeași persoană.

Și România are sataniștii ei

Faptul că acest eveniment a fost posibil în SUA poate nu mai constituie o surpriză. Ne-am obișnuit ca pământul „Unchiului Sam” să fie un tărâm al tuturor posibilităţilor, inclusiv cea care tocmai s-a consumat. Membrii Templului Satanic însă nu sunt singuri pe lume și se manifestă, sub diferite variante, chiar și în zone în care ne-am aștepta mai puţin să îi găsim.

Acesta este și cazul României, chiar dacă manifestări similare celor din Detroit nu au avut loc (încă). Aceasta nu înseamnă că adepţii lui Satana sunt inexistenţi. Ei nu doar că există, ci au chiar și un site numit Biserica Satanistă, pe care promovează intens convingeri satanice. Astfel, putem afla că se ghidează după o biblie satanistă, prin intermediul căreia fondatorul acestei biserici (Anton Szandor LaVey) susţine că diavolul întruchipează indulgenţa, inteligenţa pură, dar și răzbunarea. Intenţionând în mod clar să administreze o lovitură decisivă bisericii creștine, ultimul principiu existent în biblia satanică (din cele 9 afirmate) este un atac direct la o practică a unor biserici creștine de astăzi (acumulări de bunuri materiale), pe care și presa a semnalat-o adeseori: „Satana reprezintă cel mai bun prieten al bisericii, pentru că a ţinut-o în afaceri în tot acest timp!”

Satanism peste tot?

Contrar a ceea ce se știe la nivel general despre satanism (sacrificii nocturne, orgii, mutilări de copii), adepţii sataniști consideră că susţin „o religie a vietii, a preţuirii și împlinirii acesteia. Nu există nimic mai presus pentru noi decât a duce o viaţă fericită, lipsită de griji și restricţii imaginare create artificial.”

Miza acestei „religii a vieţii” este într-un contrast puternic cu ideile populare despre această orientare antireligioasă. O clarificare vine din partea unui alt site de profil, în care se susţine că satanismul „nu este despre sperietori, spiriduși, fantome, zombi, vampiri, monștri de Halloween, ci… adevăratul satanism este despre înălţarea și împuternicirea omenirii, aceasta a fost intenţia Adevăratului nostru Creator, Satan”.

Astfel, Satana devine un simbol pozitiv, arhetip al sinelui, egoului. De aceea, o dogmă a satanismului modern poate fi rezumată sub forma „Eu sunt dumnezeul meu”. Venerarea lui Satana nu este o parte esenţială în satanism (LaVey nu consideră că Satan este o entitate reală, deși sunt și grupări satanice care au această percepţie), varianta modernă fiind diferită de structura ei medievală. În spatele satanismului de astăzi se ascunde mai mult o filosofie decât o practică antireligioasă, fiind vorba de o cultivare a eului sau, mai bine spus, de o venerare a propriei persoane.

Din acest punct de vedere, putem mai bine înţelege de ce Iisus Christos a insistat să puncteze frontal acest gen de raportare la răul absolut. De aceea, adresându-Se celor cu pretenţii religioase, i-a acuzat că „voi îl aveţi ca tată pe diavolul”. Este, practic, o demascare a etalării egocentrice în detrimentul unei spiritualităţi adecvate și sincere. Orice deturnare de sens și priorităţi așază fiinţa umană și în umbra aceleiași acuzaţii. Sataniștii moderni recunosc că sunt îndrăgostiţi de propria persoană. Sunt însă oare singurii?