Experiment controversat: funcţii cerebrale, reactivate la 4 ore după moarte

559

Cercetătorii de la Universitatea Yale au reușit să reactiveze parţial funcţiile cerebrale ale unor porci deja morţi, după ce au pompat în creierul animalelor, timp de 6 ore, un lichid care conţinea sânge sintetic și medicamente, arată un studiu publicat recent în revista Nature.

Rezultatele obţinute pun la îndoială vechea convingere a declinului ireversibil al creierului la câteva minute după ce nu mai este alimentat cu sânge, dar au creat și o nouă perspectivă legată de modul în care poate fi salvat creierul chiar dacă inima a încetat să funcţioneze.

Cercetătorii au reușit restaurarea unor proprietăţi structurale și funcţionale ale creierului animalelor: refacerea vaselor de sânge și a unor activităţi ale creierului, care s-a dovedit a răspunde normal la medicamentele primite. În experiment a fost folosit un sistem artificial de perfuzie, BrainEx, care a pompat ritmic în creier sânge sintetic pentru transportarea oxigenului, dar și medicamente care să încetinească moartea cerebrală.

Lichidul special a circulat cu succes prin vasele de sânge din creier, acestea fiind capabile să se dilate ca reacţie la medicamentul administrat, iar creierul a consumat oxigen și glucoză din sistem (și a eliberat dioxid de carbon) la rate similare unui creier obișnuit. Mai mult decât atât, organele porcilor legaţi la sistemul BrainEx nu s-au deteriorat (spre deosebire de cele ale animalelor care n-au participat la experiment), iar neuronii lor s-au prezentat mai bine decât cei ai porcilor care muriseră doar cu o oră în urmă.

Totuși, monitorizarea electrofiziologică nu a detectat semnale de conștienţă – de exemplu, nu există indicii că diferite părţi ale creierului și-au trimis semnale, iar autorii studiului spun că acest experiment nu modifică definiţia morţii.

„Acesta nu este un creier viu. Dar este un creier activ din punct de vedere celular”, a subliniat Nenad Sestan, profesor la Universitatea Yale și coordonatorul studiului, care a punctat faptul că rezultatele experimentului au depășit orice așteptare iniţială.

Potrivit echipei de cercetare, studiul ar putea fi punctul de plecare pentru un mod diferit de a studia creierul și de a testa noi terapii pentru accidentele vasculare cerebrale și alte incidente care împiedică circulaţia sângelui spre creier.

Meritul major al experimentului, potrivit profesorului Sedan, este acela de a fi arătat că „procesul de moarte celulară este unul treptat și că unele procese pot fi amânate, conservate sau chiar inversate”.

Rezultatele acestui studiu ar putea agrava tensiunea dintre efortul de a salva o persoană și cea de a obţine organe care să fie donate, în condiţiile în care cercetătorii din domeniul transplantului s-au confruntat de zeci de ani cu dilema legată de limita până la care se poate încerca salvarea vieţii cuiva, subliniază revista Nature.

Este dificil de răspuns la întrebarea legată de durata continuării eforturilor de resuscitare, spune Stuart Youngner, coautor al unui comentariu care însoţește studiul, subliniind că acesta variază „în funcţie de ţară, de echipa medicală de urgenţă și de spital”.

Strategiile de resuscitare a creierului vor avea nevoie de timp pentru a fi studiate, dar acest interval este unul în care comunitatea știinţifică și etică va fi nevoită să caute mai multe răspunsuri. „Trebuie să decidem când vom salva un pacient și când îl vom declara mort și vom salva cinci sau mai mulţi care ar fi putut beneficia de un organ”, conchide Yougner.