ONU îl acuză pe Kim Kong-un de crime împotriva umanităţii

16

O Comisie din cadrul Naţiunilor Unite, care s-a ocupat de investigarea cazurilor de încălcare a drepturilor omului în Coreea de Nord, l-a înștiinţat pe liderul nord-coreean că ar putea fi tras personal la răspundere pentru toate abuzurile care s-au petrecut sub conducerea sa.

Comisia a prezentat luni concluziile unui raport care arată că regimul nord-coreean comite crime împotriva umanităţii care includ exterminarea, înfometarea și subjugarea populaţiei, iar liderii săi, inclusiv Kim Jong-un, ar trebui să fie judecaţi la Haga.

Comisia ONU lucrează din martie anul trecut la consolidarea cazului pentru o posibilă urmărire în instanţă, prezentând acum dovezi de tortură, viol, avort forţat și omucidere, în cadrul centrelor de „reeducare", unde sunt deţinuţi prizonierii politici și nu numai, dovezi care au parvenit și de la grupul Amnesty International.

„În multe cazuri, violări drepturilor omului găsite de această Comisie reprezintă crime împotriva umanităţii. Nu sunt doar excese ale statului, ci sunt părţi esenţiale a sistemului politic", scrie în raport, conform Al Jazeera.

Michael Donald Kirby, fost judecător și șef al Comisiei s-a adresat public liderului nord-coreean când a citit rezumatul raportului, spunând că recomandă Consiliului de Securitate al ONU să trimită cazul către Curtea de la Haga, pentru ca toţi cei responsabili să plătească, inclusiv el. „De prea multe ori se fac rapoarte în această clădire, dar nu se ia nicio acţiune. Acum este timpul să acţionăm. Acum nu putem spune că nu am știut",a declarat Kirby, conform NY Times.

Cu toate astea, Comisia nu are rol nici de procuror și nici de tribunal, ci poate doar să facă o recomandare, iar Curtea de la Haga să decidă dacă e cazul unui proces sau nu. De asemenea, raportul nu a fost întocmit pentru a judeca activităţile liderului Kim Jong-un, ci doar pentru a strânge dovezi și a trage concluzii.

Coreea de Nord a răspuns printr-o declaraţie de presă trimisă la Reuters, în care guvernul spune că raportul este „fabricat, inventat", un „instrument a unei intrigi politice". „Vom continua să răspundem oricărei tentative și presiuni pentru schimbarea guvernului, care se fac sub pretextul protejării drepturilor umane", se mai precizează în declaraţie.