Afganistanul este răpus de droguri

35

În ultimii ani consumul de droguri s-a dublat în Afganistan, informează Associated Press citând un raport ONU. Cei mai tineri consumatori minori au fost înregistraţi cu vârste sub 15 ani. Au fost întâlnite cazuri de dependenţi de narcotice la vârsta de doar 4-5 ani.

   

    Cel mai mic copil dependent de droguri a fost în vârstă de numai o lună. Departe de străzile metropolelor occidentale unde se consumă droguri cu pretentii, în Afaganistan mamele copiilor le suflă în faţă fum de opiu pentru a-i calma de dureri. De foame, de sărăcie, de disperare, afganii aleg să se drogheze pentru a nu mai simţi presiunea cotidiană.

    Cu un procent de 8% din populaţie dependentă de heroină, opiu, canabis, Afganistanul este alături de Rusia și Iran ţara cu cel mai mare consum de droguri la nivel mondial. „Drogurile au un efect devastator asupra dezvoltării sociale a ţării. Un efect devastator la nivel personal asupra indivizilor afectaţi de viciu. Și au un efect multiplicat asupra liniștii ţării", afirmă Robert Watkins, emisar ONU în Afganistan.