Creştini indonezieni somaţi să renunţe la rugăciunile ilegale

15

"Încetaţi rugăciunile acestea ilegale acum, sau oamenii vor lua măsuri," scrie pe una dintre pancartele folosite de un grup de musulmani ce se opune desfăşurării slujbelor religioase creştine pe un teren din Bekasi, Indonezia.

   

    De câteva săptămâni, scrie BBC, în fiecare duminică, un grup de creştini oficiază slujbe religioase în aer liber, pe un teren viran din Bekasi. Ei spun că au primit permisiunea Guvernului să se închine acolo. Musulmanii, în schimb, susţin că, potrivit legii indoneziene, creştinii trebuie să obţină şi aprobarea rezidenţilor din zonă înainte să poată transforma locul într-un lăcaş de cult.

    Conflictul dintre cele două religii s-a adâncit în ultima vreme, însă constituţia indoneziană continuă să promoveze libertatea religioasă. Problemele din Bekasi au atras atenţia întregii naţiuni. În Jakarta, indonezieni de diferite religii au manifestat în sprijinul unei Indonezii seculare.

    Ministrul indonezian de externe Marty Natalagewa a declarat că guvernul "face tot ce poate", subliniind necesitatea de a rezolva problema într-o manieră democratică, "asiguraând respectarea libertăţilor civile ale tuturor" părţilor implicate.

    Indonezia este o ţară majoritar musulmană şi acum zece ani s-a aflat la un pas de război religios, care ameninţa segregarea ţării. Mii de oameni au murit în timpul violenţelor cărora armata a fost nevoită să le facă faţă.