Esenţiale azi, 1 octombrie

72

Francezii și-au luat adio de la Jacques Chirac

Poporul francez şi-a luat adio luni de la fostul său preşedinte Jacques Chirac (1995-2007), decedat joia trecută, la 86 de ani, și înmormântat la cimitirul Montparnasse. După un marş funebru la Domul Invalizilor, sicriul înfăşurat în tricolorul francez a fost depus în naosul Bisericii Saint-Sulpice, sub privirile celor aproape 2.000 de invitaţi, printre care 80 de personalităţi din străinătate. Chirac a fost primar al Parisului timp de 18 ani, de mai multe ori ministru, prim-ministru şi de două ori preşedinte al Franţei, între 1995 şi 2007.

Casa Albă reia ancheta privind e-mailurile lui Hillary Clinton

Administraţia Trump a reluat ancheta privind mesajele e-mail a zeci de oficiali care au trimis mesaje către adresa privată de poștă electronică a fostului secretar de stat american Hillary Clinton în 2016. Departamentul de Stat a transmis că urmează protocolul standard. Clinton ar fi folosit un server privat în locul serverului guvernamental securizat prin intermediul căruia ar fi trebuit să trimită toată corespondenţa electronică. Un fost responsabil al administraţiei americane a apreciat că reluarea investigaţiei este o modalitate prin care republicanii vor „să menţină în viaţă problema e-mailurilor lui Clinton”, în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2020 şi în condiţiile în care Donald Trump este ameninţat de o procedură de destituire.

Atentat în Somalia asupra trupelor americane și europene

Două atacuri cu vehicul capcană au fost lansate luni asupra bazei americane din Baledogle, Somalia, şi asupra unui convoi militar al Uniunii Europene în Mogadiscio. La baza americană, două explozii puternice au fost urmate de focuri de armă. Insurgenţii islamişti radicali shebab au revendicat atacul. La Mogadiscio, un vehicul capcană a fost proiectat asupra un convoi care transporta consilieri militari europeni.

Rusia se opune publicării discuţiilor lui Trump cu Putin

Statele Unite vor avea nevoie de acordul Rusiei pentru eventuala publicare a stenogramelor conversaţiilor telefonice dintre preşedintele american, Donald Trump, şi omologul său rus, Vladimir Putin, a avertizat luni seară Kremlinul. „Publicarea acestor conversaţii este posibilă într-o anumită măsură doar prin acordul reciproc al părţilor. Aceasta este practica diplomatică”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Camera Reprezentanţilor din SUA a lansat o investigaţie parlamentară care ar putea duce la iniţierea procedurii demiterii președintelui Donald Trump, suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea fostului vicepreşedinte Joe Biden.

Orban: Ungaria rămâne membră UE

Ungaria va rămâne membră a Uniunii Europene, dar ţările est şi vest-europene trebuie să depăşească disensiunile şi să ajungă la un compromis privind viitorul blocului comunitar, afirmă premierul ungar, Viktor Orban. „Suntem un membru al Uniunii Europene şi vom rămâne membru. Dar aceasta este ţara noastră, casa noastră şi viaţa noastră, astfel că nimeni în afară de cetăţenii ungari nu poate lua decizii în locul nostru”, a declarat Orban. Liderul a pledat pentru identificarea unui „compromis” între Europa Occidentală şi Europa de Est. Premierul a cerut renunţarea la atacurile asupra guvernelor din ţările central şi est-europene.

China și-a dublat, în secret, numărul de militari din Hong Kong

Statul chinez și-a dublat, în mod tacit, volumul de trupe cantonate în Hong Kong, de la începutul mișcării de protest, în iunie, și până în prezent, conform aprecierilor făcute de analiști străini. În luna august, autorităţile chineze au mutat mii de militari peste graniţă, în Hong Kong, sub pretextul efectuării unei „rotaţii” de rutină a trupelor. Dacă iniţial erau 3.000-5.000 de militari, cifrele au ajuns ulterior la 10.000-12.000 de persoane. În consecinţă, China a atins cel mai mare contingent militar instalat pe teritoriul Hong Kongului din istoria sa recentă.

Iranul spune că distrugerea Israelului este „un obiectiv la îndemână”

Distrugerea Israelului „nu mai este un vis, ci un obiectiv la îndemână”, a declarat luni generalul de divizie Hossein Salami, comandantul-şef al Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului iranian. După 40 de ani de la „Revoluţia Islamică, noi am reuşit să atingem capacitatea de a distruge regimul sionist” şi, „în a doua fază (a Revoluţiei), acest regim sinistru trebuie eliminat de pe hartă, iar acesta nu mai este un ideal sau un vis, ci un obiectiv la îndemână”, a declarat generalul Salami. Iranul sprijină grupările armate precum Hamas sau Hezbollah, inamici ai Israelului.

Șapte militanţi SI au fost uciși de americani în Libia

Cel puţin 7 militanţi ai reţelei teroriste Stat Islamic au fost ucişi într-un raid aerian efectuat de armata Statelor Unite în Libia, anunţă Comandamentul american pentru zona Africii. „Raidul aerian a vizat afectarea activităţilor teroriştilor”, a declarat generalul american William Gayler. Acesta este al patrulea raid aerian efectuat de Statale Unite în Libia în ultimele 10 zile, bilanţul total fiind de 43 de morţi.

Primul proces colectiv din Germania va fi împotriva Volkswagen

Primul proces colectiv din Germania a demarat luni la Tribunalul Braunschweig, grupul auto Volkswagen AG fiind acuzat de manipularea testelor privind emisiile (Dieselgate). Germania permite doar de anul trecut procesele colective, cei aproximativ 470.000 de reclamanţi individuali fiind reprezentaţi în acest caz de Federaţia Asociaţiilor de Consumatori din Germania. Plângerea vizează vehiculele cu motoare diesel de tip EA 189, iar obiectivul este de a stabili dacă cei care au achiziţionat maşini VW au fost în mod intenţionat lezaţi în urma folosirii de către producătorul auto a unui soft pentru a eluda standardele de emisii poluante.

Arabia Saudită, cel mai mare importator de armament din lume

Arabia Saudită îşi menţine poziţia de cel mai mare importator de armament din lume, iar China a urcat pe locul trei. Pe primele locuri în rândul exportatorilor au rămas Statele Unite, Rusia, Franţa, Germania, iar Spania a urcat de pe locul 9, în 2017, pe locul 5, în 2018. Israelul a căzut de pe locul 5 pe locul 9 în rândul exportatorilor, iar Marea Britanie a ajuns de pe locul 6 pe locul 8. Coreea de Sud a urcat de pe locul 11 pe locul 6. China a rămas pe locul 7 în rândul exportatorilor, însă a urcat de pe locul 6 pe locul 3 în topul importatorilor de armament. Australia a devenit al doilea cel mai mare importator de armament din lume, depăşind India, care a coborât de pe locul 2 pe locul 4.