Esenţiale azi, 15 noiembrie

64

PIB-ul României a crescut cu 4%

PIB-ul României a crescut cu 4% în primele nouă luni, pe serie brută, faţă de anul trecut şi cu 0,6% în trimestrul 3 faţă de trimestrul anterior.

A fost învestit noul guvern al Republicii Moldova

Guvernul Ion Chicu a fost învestit joi la Chişinău cu votul de încredere al Parlamentului. Pentru noul executiv au votat 62 de deputaţi socialişti şi democraţi. Preşedintele Igor Dodon l-a desemnat miercuri pe consilierul său Ion Chicu în funcţia de premier al unui nou guvern, tehnocrat, în urma eșuării negocierilor cu blocul ACUM. Preşedinta Parlamentului a subliniat că noua componenţă a executivului este „cea mai profesionistă din istoria Republicii Moldova”.

Bugetul Ucrainei pe 2020 prevede cheltuieli record pentru apărare

Parlamentul ucrainean a adoptat joi bugetul de stat pentru anul 2020, care prevede cheltuieli record pentru sectorul apărării, în timp ce preşedintele Volodimir Zelenski depune eforturi pentru a pune capăt războiului cu separatiştii proruşi în estul ţării. Cheltuielile pentru apărare şi securitate naţională vor creşte astfel cu 16%, până la circa 10 miliarde de dolari, echivalentul a 5,45% din PIB.

Economia germană evită recesiunea

Economia germană a evitat recesiunea în trimestrul al treilea, cheltuielile de consum contribuind la o creștere de 0,1% faţă de trimestrul anterior, contrazicând așteptările referitoare la o contracţie.

Germania: Vaccinarea antirujeolică devine obligatorie la copii

Bundestagul (camera legislativă inferioară germană) a aprobat joi o lege prin care vaccinarea antirujeolică devine obligatorie în grădiniţe şi în şcoli începând de la 1 martie 2020. Amenda poate ajunge la 2.500 de euro. Prevederile legii li se vor aplica şi tuturor angajaţilor din grădiniţe, şcoli, unităţi medicale şi centre de cazare pentru solicitanţi de azil.

Președintele Lituaniei a graţiat doi spioni ruși

Preşedintele lituanian, Gitanas Nauseda, a graţiat astăzi doi cetăţeni ruşi condamnaţi în 2017 pentru spionaj, deschizând astfel calea pentru un posibil schimb de spioni cu Moscova. Cei doi ruşi ar putea fi schimbaţi contra a doi lituanieni şi a unui norvegian, condamnaţi în Rusia pentru spionaj.

Noi atacuri israeliene în Fâșia Gaza

Avioane militare israeliene au tras asupra unor ţinte asociate organizaţiei teroriste Jihadul Islamic în Fâşia Gaza. Un armistiţiu mediat de Egipt între Israel şi militanţii organizaţiei Jihadul Islamic a intrat în vigoare joi, dar ulterior armata israeliană a acuzat tiruri din Fâşia Gaza. În total, 34 de oameni au murit în Fâşia Gaza după loviturile israeliene care au vizat de marţi Jihadul Islamic, o grupare armată din enclava palestiniană, în replică la numeroasele tiruri cu rachetă lansate din Fâşia Gaza spre sudul Israelului.

Numărul pacienţilor cu diabet a crescut de 4 ori în ultimii 40 de ani

Excesul de greutate, lipsa activităţilor fizice şi creşterea demografică au făcut ca numărul persoanelor care suferă de diabet să crească de patru ori în ultimele patru decenii, ajungând la 420 de milioane, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Diabetul a devenit a șaptea cauză de deces în lume.

Zeci de mii de americani mor anual din cauza organismelor rezistente la medicamente

Peste 35.000 de persoane mor în fiecare an în Statele Unite din cauza bacteriilor şi a fungilor rezistenţi la medicamente, au anunţat miercuri oficiali din domeniul sănătăţii. Cel puţin 2,8 milioane de oameni contractează infecţii rezistente la antibiotice în fiecare an, arată Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA, subliniind faptul că o eră post-antibiotice este „deja aici”.

Chile organizează referendum în 2020 pentru revizuirea constituţiei

Un referendum va fi organizat în aprilie 2020 în Chile în vederea revizuirii constituţiei moştenite din perioada dictaturii lui Augusto Pinochet (1973-1990). Chile este de peste o lună scena unei violente crize sociale. Aproximativ 250.000 de persoane au participat marţi la marşuri de protest, inclusiv 80.000 în capitală. Violenţele au făcut până acum aproximativ 20 de morţi.

China transmite că violenţele din Hong Kong ameninţă autonomia regiunii

Preşedintele chinez, Xi Jinping, a avertizat joi că violenţele din Hong Kong riscă să pună la îndoială însuşi principiul autonomiei fostei colonii britanice. Ziarul oficial al Partidului Comunist a îndemnat joi la măsuri în forţă pentru a pune capăt violenţei: „Dacă aşteptaţi în faţa unui incendiu, acesta va arde totul. Cel mai bun mijloc este de a-l stinge înainte să se propage.” Mulţi locuitori ai Hong Kongului se tem de o desfăşurare a armatei chineze.

Ambasada Chinei la Londra a condamnat în termeni fermi violenţele comise la Londra asupra unei persoane oficiale guvernamentale din Hong Kong. Mai mulţi protestatari au avut o altercaţie cu secretarul pentru justiţie al Hong Kongului, Teresa Cheng, care a suferit „răni fizice grave”. Ambasada a solicitat poliţiei britanice o anchetă detaliată asupra incidentului şi consolidarea măsurilor de securitate pentru personalul şi reprezentanţele chineze de pe teritoriul britanic. Nu se ştie dacă incidentul are legătură cu manifestaţiile din Hong Kong.

Datoria mondială a ajuns la un nou record

Datoria globală a lumii a crescut cu 7.500 de miliarde de dolari în primele șase luni ale acestui an, ajungând la nivelul record de 250.000 de miliarde de dolari. Estimările arată că, până la finele anului, va depăși 255.000 de miliarde de dolari. Nivelul atins reprezintă de 3,2 ori ceea ce produce întreaga lume într-un an.