Esenţiale azi, 2 ianuarie

80

Europa

Papa Francisc: „Violenţa asupra femeilor este blasfemie la adresa lui Dumnezeu”

Papa Francisc a descris violenţa asupra femeilor drept „o blasfemie la adresa lui Dumnezeu”, în cadrul omiliei de Anul Nou. „Salvarea întregii omeniri a venit din pântecele unei femei. Putem să înţelegem de cât de multă umanitate dăm dovadă după cum tratăm corpul unei femei”, a declarat suveranul pontif.

Austria: Coaliţie de guvernare între partidul lui Kurz și Partidul Verde

Liderul conservator austriac Sebastian Kurz şi Partidul Verzilor au ajuns miercuri seara la un acord privind formarea unei coaliţii de guvernământ. Astfel, Kurz, care a guvernat alături de extrema dreaptă până în luna mai, revine la cârma guvernului austriac. Tandemul austriac este surprinzător, întrucât programele politice ale celor două partide nu au foarte multe puncte de vedere comune.

Numărul victimelor accidentelor aviatice, cu 50% mai mic decât în 2018

Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în accidente ale avioanelor comerciale de mari dimensiuni a scăzut cu peste 50% în 2019, arată o cercetare olandeză. Aceste cifre nu includ zborurile militare, de instruire, private, cargo şi elicopterele.

 

Orientul Mijlociu

Afganistan: cel puţin 23 de morţi în ultimele atacuri talibane

Cel puţin 23 de membri ai forţelor de securitate afgane au fost ucişi în ultimele 24 de ore în cursul a trei atacuri distincte ale talibanilor în provincii din nordul Afganistanului.

Siria: cel puţin 8 morţi într-un atac asupra unei școli

Cel puţin opt civili, dintre care patru copii, au fost ucişi miercuri în Siria de tiruri cu rachete ale regimului asupra unei şcoli din Idlib, provincie dominată de jihadişti, în nord-vestul ţării. Bombardamentul s-a soldat cu 16 răniţi, dintre care unii sunt în stare critică.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat astăzi că până la 250.000 de migranţi fug din Idlib spre Turcia, adăugând că Ankara încearcă să îi împiedice să treacă frontiera. Turcia găzduieşte circa 3,7 milioane de refugiaţi sirieni, cea mai mare populaţie de refugiaţi din lume.

Iranul îl convoacă pe reprezentantul Elveţiei, pe fondul declaraţiilor americane

Iranul l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Elveţiei, în semn de protest faţă de declaraţiile „belicoase ale unor oficiali americani”. În urma atacării ambasadei SUA în Irak de către manifestanţi pro-Iran, președintele SUA a transmis că Iranul va plăti „un preţ foarte mare”, în timp ce secretarul de stat american a afirmat că atacul este opera unor „teroriști”. Elveţia reprezintă interesele Statelor Unite în Iran în absenţa relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări.

 

Asia

Șeful armatei din Taiwan și alţi 7 oficiali, uciși într-un accident de elicopter

Şeful Statului Major al Armatei din Taiwan şi alţi şapte oficiali militari au murit joi într-un accident de elicopter, într-o regiune muntoasă din apropiere de Taipei. Oficialii plecaseră să viziteze trupele din zonă.

China interzice pescuitul în fluviul Yangtze

China a interzis pescuitul în fluviul Yangtze, cel mai lung fluviu al ţării și al treilea cel mai lung din lume, pentru o perioadă de zece ani. Scopul interdicţiei este protejarea biodiversităţii. Începând cu 1 ianuarie, interdicţia se aplică în cazul a 332 de arii protejate, aceasta urmând să fie extinsă la toate canalele naturale, afluenţii şi lacurile mari. Și în restul apelor vor fi impuse restricţii. Autorităţile au promis acordarea de ajutoare persoanelor afectate.

Violenţe în cadrul unui nou protest la Hong Kong

Un marș pașnic la Hong Kong, la care au participat zeci de mii de protestatari pro-democraţie, s-a transformat în haos după ce unii demonstranţii au aruncat cu cocktailuri Molotov, iar forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene.

Indonezia: cel puţin 21 de morţi în urma inundaţiilor din capitală

Cel puţin 21 de persoane și-au pierdut viaţa în inundaţiile din capitala indoneziană Jakarta, afectată de cele mai puternice ploi din ultimii 24 de ani. Cel puţin 62.000 de persoane au fost evacuate, iar curentul electric a fost întrerupt în multe sectoare ale orașului ca măsură de precauţie. La nivel mondial, Jakarta este unul dintre orașele care se scufundă cel mai rapid. Orașul s-ar putea afla în întregime sub apă până în 2050.

 

America de Sud

Mexic: 17 deţinuţi, uciși într-o dispută în închisoare

Cel puţin 17 deţinuţi au fost uciși și alţi cinci au fost răniţi în urma unui conflict dintr-o închisoare din statul mexican Zacatecas. Disputa a fost declanșată de un joc de fotbal.