Esenţiale azi, 31 mai

81

Papa Francisc, în România

La 20 de ani de la ultima vizită a unui papă în ţara noastră, Francisc ajunge astăzi în România, pentru o vizită de 3 zile, în care va merge în București, Iași și Blaj, dar și la sanctuarul marian de la Șumuleu-Ciuc. După ce va fi primit oficial de președintele României la aeroportul din Otopeni, papa Francisc va avea o serie de întâlniri oficiale la Palatul Cotroceni. De asemenea, Francisc urmează să aibă întrevederi cu patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și cu Sinodul Permanent al BOR, care se vor încheia cu vizita la Catedrala Naţională, pentru rugăciunea „Tatăl nostru”, prezentarea de alocuţiuni și interpretarea cântărilor pascale. De asemenea, papa va participa la liturghia de la Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Iosif”, unde va rosti predica.

Autorităţile estimează că Bucureștiul va găzdui 50.000 de pelerini pe parcursul celor 3 zile. Restricţii majore de acces și de circulaţie au fost stabilite pentru vineri în mai multe zone ale capitalei, în special la Palatul Patriarhiei, la Noua Catedrală Ortodoxă a Neamului și la Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Iosif”.

Peste 220.000 de copii din România încep să fumeze de la 13 ani

Potrivit statisticilor, 24.000 de decese au fost înregistrate în ţara noastră într-un singur an doar din cauza consumului de tutun – mai mult decât decesele cauzate de alcool, accidente de circulaţie, droguri ilegale și obezitate la un loc. Medicii avertizează că cei peste 4 milioane de fumători din România (dintre care 400.000 sunt copii) sunt expuși riscului de cancer, infarct sau accident vascular cerebral. Ţara noastră își adjudecă a 4-a poziţie într-un clasament european cu privire la consumul de tutun în rândul adolescenţilor, iar, potrivit OMS, mai mult de 220.000 de copii din România încep să fumeze de la 13 ani.

Aproape o treime dintre copiii români nu reușesc să limiteze timpul petrecut pe internet

Potrivit unui studiu recent al organizaţiei Salvaţi Copiii, 31% dintre copiii români cu vârste între 12 și 17 ani au petrecut mai puţin timp cu familia și prietenii sau rezolvând sarcini școlare, preferând în schimb mediul online, iar 28% au declarat că nu reușesc să reducă timpul petrecut pe internet. „Efectele nocive pe care timpul petrecut necontrolat pe internet îl are asupra dezvoltării emoţionale și cognitive a copiilor sunt de necontestat. Problemele cu somnul, dificultăţile de comunicare, anxietatea sau depresia sunt doar câteva dintre simptomele dependenţei de internet, dar lor li se alătură prezenţa unor semne de insatisfacţie în timpul activităţilor offline, cum ar fi plictiseala sau iritabilitatea”, a avertizat Gabriela Alexandrescu, președintele Organizaţiei Salvaţi Copiii.

De 1 iunie, doar un sfert dintre companiile din România oferă beneficii angajaţilor cu copii

Potrivit unui sondaj efectuat de BestJobs, un sfert dintre angajatori spun că vor acorda de Ziua Copilului o serie de beneficii angajaţilor care au copii în întreţinere: tichete cadou (52% din total), prime în bani (26%), cadouri pentru copii (13%) sau alte beneficii, bugetul alocat de companii în acest scop fiind cuprins între 50 și 250 de lei per copil. Sondajul a arătat că numai 21,5% dintre angajatori le oferă un program mai flexibil părinţilor, pentru a-i ajuta să lucreze de acasă atunci când nu au cu cine lăsa copiii sau în situaţii speciale, precum cele de boală.

Mai mult de 750.000 de cetăţeni europeni au solicitat statutul de rezident în Marea Britanie

Pentru a putea rămâne în Marea Britanie și după Brexit, peste 750.000 de cetăţeni din Uniunea Europeană au solicitat statutul de rezident, potrivit declaraţiei ministrului britanic de interne Sajid Javid. Aproape 90.000 dintre aceștia sunt români, cei mai mulţi solicitanţi ai statutului de rezident provenind din Polonia (103.200 de persoane).

Turcia își menţine hotărârea de a adera la UE

La o zi după ce Uniunea Europeană a criticat Ankara pentru probleme legate de independenţa justiţiei, președintele turc a declarat că ţara sa rămâne angajată faţă de procesul de aderare la UE, în pofida „promisiunilor nerespectate” ale blocului comunitar. Într-un discurs susţinut la palatul prezidenţial din Ankara, Erdogan a anunţat strategia sa de reformă judiciară, care include limitarea perioadelor de detenţie înainte de proces, excluderea torturii și ameliorarea libertăţii de expresie.

Parlamentul ucrainean a respins demisia premierului Volodimir Groisman

Premierul ucrainean și-a prezentat demisia săptămâna trecută, pe fondul dezacordurilor cu președintele nou ales, Volodimir Zelenski, dar Rada Supremă a votat  pentru respingerea demisiei, ceea ce permite guvernului actual să rămână în funcţie pentru următoarele câteva luni.

SUA se pregătește să aplice noi tarife comerciale

Comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, a avertizat miniștrii de comerţ din Uniunea Europeană că trebuie să fie pregătiţi pentru tarife comerciale impuse de Statele Unite pentru o listă lungă de bunuri. Președintele Trump a anunţat luna trecută tarife de până la 21 de miliarde de dolari pe bunuri europene, iar acestea vor fi aplicate probabil imediat după ce Organizaţia Mondială a Comerţului își va da verdictul.

De asemenea, Donald Trump a promis tarife vamale pentru orice marfă care provine din Mexic, anunţând că acestea vor crește progresiv, de la un prag de 5%. Tarifele ar putea ajunge până la 25% la 1 octombrie, dacă autorităţile mexicane nu vor adopta măsuri care să reducă numărul imigranţilor ilegali care încearcă să ajungă în SUA, a avertizat președintele.

Execuţii în Coreea de Nord, după eșecul summitului de la Hanoi

Him Hyok-chol, un înalt funcţionar de stat din Coreea de Nord, și alţi 4 diplomaţi nord-coreeni care au participat la pregătirea celui de-al doilea summit SUA-Coreea de Nord au fost consideraţi responsabili de eșecul întâlnirii și executaţi, potrivit ziarului sud-coreean Chosun Ilbo. Oficialii au fost acuzaţi de asemenea și de spionaj în favoarea Statelor Unite, consemnează publicaţia, subliniind că execuţiile au scopul de a distrage atenţia de la nemulţumirea care există pe plan intern.

La două luni după alegerile parlamentare, Israelul se pregătește de un nou scrutin

Israelul se confruntă cu un scenariu fără precedent: la mai puţin de două luni după ce a fost ales, Parlamentul israelian a votat pentru dizolvarea sa, la iniţiativa Blocului Likud al premierului Beniamin Netanyahu, care nu a reușit să formeze o coaliţie după alegeri. Adversarii văd în decizia premierului o încercare de a rămâne cu orice preţ la putere, pentru a putea legifera în folosul său, după ce a fost acuzat de corupţie și de abuz de putere.