Foştii comisari europeni, plătiţi de UE până la 3 ani după eliberarea funcţiei

28

Foştii Comisari ai Uniunii Europene sunt plătiţi cu mii de euro lunar, din bugetul european, până la trei ani după ce au eliberat funcţia, scrie BBC.

   

    Deşi acum au alte locuri de muncă, şaisprezece foşti comisari europeni încă primesc între 40% şi 65% din salariul de bază lunar pe care îl aveau în Comisia Europeană. Între aceştia se află şi doi foşti comisari despre care se spune că ar câştiga 11.000 de euro pe lună.

    Un purtător de cuvânt al UE a afirmat că această practică îi ajută pe foştii comisari să "îşi menţină independenţa". Salariul de tranziţie poate fi acordat până la 3 ani după eliberarea funcţiei spun oficiali ai UE.

    Un reprezentant al organizaţiei Open Europe reclamă însă această practică spunând că regulamentele actuale ale UE, vizând foştii comisari, trebuie să fie mai puţin permisive pentru a nu genera conflicte de interese. Deplângând situaţia foştilor comisari angajaţi în sectorul privat sau naţional, Stephen Booth de la Open Europe se întreabă "cum se pot aştepta cetăţenii ca aceşti oameni să aibă o viziune obiectivă asupra politicilor UE, când ei încă primesc salarii de la Comisia Europeană?"