Universităţile româneşti, în topul ruşinii

20

Sistemul de învăţământ superior din România este marcat de secretomanie, nepotism şi corupţie, arată un raport privind integritatea sistemului academic românesc, întocmit de Coaliţia pentru Universităţi Curate (CUC).

   

    Raportul cuprinde un clasament alcătuit din 42 de universităţi din ţară, evaluate în funcţie de nivelul de corectitudine academică, transparenţă administrativă, calitatea managementului financiar şi a guvernanţei.

    În vârful acestui clasament se află Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, cotată cu 4 stele, în vreme ce, la popul opus, se află Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, care nu a putut fi cotată nici măcar cu o singură stea, din maximul de 5. Instituţii cu istorie în învăţământ, precum Universitatea Bucureşti sau Politehnica se poziţionează la jumătatea clasamentului.

    Cele mai multe universităţi au fost cotate ca mediocre sau chiar submediocre în ceea ce priveşte integritatea, din cauza unor probleme precum lipsa transparenţei, centralizarea şi politizarea instituţiei sau impostura ştiinţifică. „Unele universităţi au investit în software specific" pentru a depista studenţii plagiatori, „dar continuă să aibă plagiatori drept profesori," arată raportul, citat de Adevărul.

    „Nepotismul agravează şi mai mult problemele unui sistem educaţional închis, ridicând semne de întrebare cu privire la obiectivitatea promovărilor. Numărul familiilor universitare a rămas acelaşi în instituţiile de învăţământ superior," relevă acelaşi raport, la care au avut un aport şi Societatea Academică Română (SAR) şi Organizaţia "AdAstra".

    Raportat la situaţia anului trecut, când doar 38% dintre universităţi şi-au postat pe site declaraţiile de avere, scrie Gândul, anul acesta 64% dintre rectorate au respectat regula, progres consemnat de documentul CUC.