Dacă ai ști că hainele tale sunt produse într-un mediu toxic, în care muncesc copii prost plătiţi, în condiţii dezastruoase pentru sănătate, le-ai mai purta? Probabil că răspunsul tău e „da, fiindcă altfel aș rămâne dezbrăcat”. Ei bine, cei de la Greenpeace au lansat o campanie, numită DETOX, prin care vor să arate că oricine își poate „detoxifia" garderoba de îmbrăcămintea „iresponsabilă" faţă de societate, și se poate îmbrăca, foarte simplu, numai cu haine eco.

Dacă ai ști că hainele tale sunt produse într-un mediu toxic, în care muncesc copii prost plătiţi, în condiţii dezastruoase pentru sănătate, le-ai mai purta? Probabil că răspunsul tău e „da, fiindcă altfel aș rămâne dezbrăcat.” Ei bine, cei de la Greenpeace au lansat o campanie, numită DETOX, prin care vor să arate că oricine își poate „detoxifia” viaţa „iresponsabilă” faţă de societate, și se poate chiar și îmbrăca, foarte simplu, numai cu haine eco.

Recunoaște: ai mai multe haine decât îţi trebuie. În cartea „To die for”, Lucy Siegel arată că, în prezent, oamenii achiziţionează de 4 ori mai multe haine decât în anii 1980. Acest lucru reprezintă în medie un cost de 626 lire sterline pe an (aproape 1.000 de euro) pentru achiziţionarea de haine, echivalentul a 28 kg de haine cumpărate de o persoană. În ciuda acestui fapt, nu ajungem să purtăm decat 10% din ce ne cumpărăm. Restul hainelor rămân în dulapul supraîncărcat, în care rar găsim fără obstacole ceea ce căutăm și unde nici măcar oxigenul, care ar aerisi hainele, nu pătrunde prea ușor.

Tocmai de aceea, cei de la Greenpeace spun că ar fi timpul să dăm o lecţie industriei care ne asaltează cu oferte de haine produse cu risipă de chimicale și să nu mai primim cu braţele deschise și cu ochii închiși avansurile ei. Iată câteva sfaturi practice, oferite de „pacificatorii verzi”, care te pot ajuta să îţi transformi garderoba cât ai clipi.

 1. Nu ocoli hainele second-hand. Există destule magazine de caritate, târguri vintage sau oferte online (lucrurigratis.ro, eBay) care pun în vânzare lucruri de calitate, pe care nu merită să le ocolești doar pentru că nu sunt noi.
 2. Achiziţionează haine clasice. Avantajul acestor haine este că sunt mereu actuale, de bază, și pot fi ușor asortate cu accesorii mai moderne, dacă vrei să dai o notă de originalitate ţinutei tale.
 3. Caută haine „verzi”. Există mărci care produc haine din materiale reciclate și care utilizează materiale și vopsele ecologice. Dezavantajul lor este că sunt mai scumpe decât celelalte, însă dacă știi să cauţi reduceri pentru haine obișnuite, vei prinde din zbor și secretele ofertelor verzi.
 4. Atenţie la calitate. Calitatea se observă în timp și este de fapt rezistenţa hainelor la uzură. Verifică zonele care se detriorează cel mai frecvent: tivurile, fermoarele și nasturii, iar la încălţăminte privește în detaliu talpa, tocurile și observă dacă sunt bine lipite.
 5. Fii creativ. O haină veche din dulap capătă altă faţă dacă o ajustezi puţin, transformând ceea ce te nemulţumește și obţinând astfel un element nou și pe deasupra și original.
 6. Bumbac 100 % organic. Știaţi că bumbacul este o plantă delicată, pentru care se folosesc fertilizatori și pesticide, fiind nevoie de irigare permanentă? Pentru un singur tricou de 250g de bumbac se folosesc 150g de pesticide și 2.720 litri de apă. (Mai multe informaţii găsești în The Water Footprint of Cotton Consumption report by Ecological Economics) În schimb, bumbacul organic este o alternativă bună, deoarece este cultivat pe câmpuri fără îngrășământ.
 7. Vezi ce scrie pe etichetă. Nu, nu mă refer la brand, ci la informaţiile privind confecţionarea acelor haine. Producătorii eco își marchează distinct hainele. Poţi să vezi cum vizitând Eco Label Index sau Eco Textile.
 8. Spală hainele ecologic. Spălarea hainelor are un impact direct asupra mediului. Așadar atunci când speli folosește capacitatea maximă a maşinii de spălat (cuva să fie plină) și spală hainele cu grad normal de murdărire la 30 de grade, ca să economisești apă și curent electric.
 9. Aerisește-ţi garderoba. Se spune că dacă nu ai purtat timp de 2 ani la rând o haină, probabil nici n-o să o mai porţi. Gândește-te câte astfel de haine ai, fii sincer. Și apoi gândește-te câte persone duc lipsă de haine, și s-ar bucura să primească ceva ce tu nu mai dorești. De asemnea poţi vinde, sau oferi unui prieten hainele care nu îţi mai sunt necesare.
 10. Returnare. Știai că există firme care primesc haine vechi și uzate pentru a le refolosi materialul, reciclându-l?
 11. Spune mai departe. Problema poluării cât și problema persoanelor minore sau a adulţilor care lucrează în condiţii nefavorabile pentru sănătate, utilizând produse toxice, este reală și tristă. E în mâinile noastre să schimbăm ceva, alegând să cumpărăm responsabil. Ai grijă de tine, dar și de ceilalţi.

 Roxana David este specialist în Comunicare şi Relaţii Publice, domeniu în care s-a instruit urmând cursurile Universităţii Transilvania din Braşov.