Despre Robin Williams se spune că era „mai mare ca viaţa”. Un maestru al comediei, dar și al rolurilor profunde, Robin aducea întotdeauna autenticitate unui film, făcându-ne să râdem sau să plângem din inimă. Astăzi însă, am aflat că depresia a fi fost mai mare ca el, „mai mare ca viaţa”.

Robin Williams a luat calea atâtor altor personalităţi dragi nouă, de la Whitney Houston, la Heath Ledger și, recent, Philip Seymour Hoffman, care și-au pus capătul zilelor după o luptă eșuată cu depresia, ce a însemnat și abuz de alcool și de droguri.  Dar parcă dintre toţi, moartea lui Robin pare cea mai implauzibilă.

Actorul și comicul a fost ca un vulcan, ca o forţă a naturii, care îi făcea pe fanii săi să stea pe marginea scaunelor așteptând următoarea „explozie”. Sigur, anumite momente ar putea fi interpretate ca rude cu nebunia, dar Robin a părut să știe întotdeauna când să se oprească, să își cunoască limitele, iar nebunia sa nu a dezamăgit niciodată fanii. Chiar și liniștea, spaţiul neumplut cu glume sau cu vreun discurs plin de empatie al unui personaj, era resimţită ca valoare de sine stătătoare în interpretările sale.

https://www.youtube.com/watch?v=qr2bKXBV67o

Astăzi însă, am rămas doar cu liniștea și este imposibil să nu ne întrebăm cum de s-a putut întâmpla asta. Deși nu este un fapt cert, poliţia tratează cazul ca pe o sinucidere prin asfixiere. Reprezentanţii actorului au confirmat după moartea sa că actorul de 63 de ani se lupta cu o depresie severă. El însuși a vorbit în mai multe rânduri despre lupta cu adicţia de alcool și droguri, fiind internat într-o clinică de reabilitare chiar în această vară. Experienţa sa nefastă cu acești demoni l-a făcut să afirme despre cocaină că „este felul lui Dumnezeu de a-ţi spune că faci prea mulţi bani”.

Ceea ce înseamnă că, deși era conștient de această epidemie printre cei bogaţi și faimoși, în care s-a inclus și el, a decis să poarte peste chipul său senin și zâmbitor o mască ce i-a adus moartea. Absurditatea acestui gest, de a ascunde depresia, face ca moartea sa să pară absurdă. Nu este doar vorba că era un star, undeva foarte departe de vieţile noastre normale, sau că era bogat sau că era amuzant, ci e vorba că întotdeauna a părut că optimismul său și nivelul său de energie sunt peste medie, peste ceilalţi cu care era într-o încăpere. Este deopotrivă impresionant și extrem de îngrijorător că și în cele mai negre ceasuri ale vieţii sale, tot Robin era cel care putea să lumineze o încăpere. Câtă putere de disimulare, dar pentru ce?

Robin Williams le-a avut pe toate, o carieră de neegalat, recunoscută cu un premiu Oscar, fani, bani, trei copii și o soţie frumoasă, care îl considera cel mai bun prieten. Dar încă o dată vedem că toate aceste lucruri nu mai înseamnă nimic atunci când o durere toxică îţi consumă viaţa. În acest caz putem să facem doar speculaţii, pentru că nu cunoaștem cauzele depresiei sale și nici cât din actele sale umoristice au fost reale și cât au fost doar o metodă prin care să uite puţin de durere. Ceea ce știm sigur este că nimic nu a funcţionat, nici banii, nici alcoolul sau drogurile, nici comedia și nici ascunderea problemei.

„Depresia severă alternează realitatea”, scrie dr. Bill Knaus. Atunci când ţi se pare că nu mai există nicio cale de scăpare, sinuciderea încă poate fi prevenită, dar nu de unul singur. Nicio depresie nu este ca alta, motiv pentru care nu există niciun remediu universal, dar cu siguranţă fiecare depresie poate fi tratată. Cheia este să faci primul pas, să recunoști depresia ca o problemă ce trebuie și poate fi rezolvată, înainte de a o lăsa să-ţi fure totul. Dacă ești trist, ia o pauză de la critica de sine și de la reluarea amintirilor negative și spune cuiva.

Foto: captură Youtube

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.