Ai în plan să pleci din ţară... Vrei să călătorești, vrei să muncești, vrei să studiezi. Cauţi să fii în siguranţă și, dacă nedoritul se produce printr-un eveniment nefericit, vrei să ai parte de o reprezentare corectă în faţa justiţiei.

Ai în plan să pleci din ţară… Vrei să călătorești, vrei să muncești, vrei să studiezi. Cauţi să fii în siguranţă și, dacă nedoritul se produce printr-un eveniment nefericit, vrei să ai parte de o reprezentare corectă în faţa justiţiei.

În statele membre ale Uniunii Europene, toate aceste deziderate se izbesc încă de bariere, filtre, discriminări. Probabil că fiecare dintre cititorii acestei postări a întâmpinat măcar o astfel de problemă într-o călătorie dincolo de graniţele României. Numeroși cetăţeni străini au probat aceeași realitate în călătoriile lor pe continent (și nu e vorba doar de România și Bulgaria). Parte a aceleiași uniuni, cetăţenii diferitelor state membre simt pe pielea lor criteriile în baza cărora unii sunt mai egali ca alţii.

Iată deci care este ţinta Comisiei Europene și principala ei prioritate pentru următorii cinci ani: transformarea Uniunii Europene într-un spaţiu unic de justiţie și securitate pentru 500 de milioane de europeni. „Stockholm Program” (aprobat în decembrie 2009) conţine 170 de iniţiative în acest sens. Prezentat acum public cu un calendar bine stabilit pe cinci ani (2010-2014), el se dorește „o foaie de parcurs spre o Europă liberă și sigură”. Planul prevede între altele protecţia datelor, dreptul la un proces corect, eliminarea birocraţiei, soluţionarea litigiilor și recuperarea creanţelor, protecţie consulară pentru călătoriile în afara UE, un sistem comun de acordare a azilului.

Viviane Reding, comisar european pentru justiţie, drepturi fundamentale și cetăţenie, menţiona faptul că obstacolele birocratice, cheltuielile suplimentare, incertitudinea juridică sunt realităţi în viaţa europenilor care călătoresc peste graniţe, în dorinţa de a-și întemeia o familie, a avea siguranţa pensiei, a soluţiona un litigiu contractual sau un banal accident de automobil. În schimb, mult mai pragmatic, ministrul suedez pentru probleme de migraţie și azil identifica necesitatea de a contracara prin acest program magnetismul Americii, Canadei și al altor state care atrag major forţa de muncă europeană.

Știrea despre prioritatea nr. 1 a CE nu a prins loc în jurnalele de știri românești. Probabil pentru că priorităţile noastre sunt altele.