Ce știţi despre Ciprian Apostoaie, Sorin Țiganu sau Gabor Gabor? Vă sună cunoscut frazele: „Ori suntem golani, ori nu mai suntem" (Sorin Țiganu), „Şasă cai/doi cai frumoși" (Gabor Gabor) sau „Nu știu d-astea, nu știu, nu știu" (Ciprian Apostoaie)? Nu despre ei vorbesc. 

Ce știţi despre Ciprian Apostoaie, Sorin Ţiganu sau Gabor Gabor? Vă sună cunoscut frazele: „Ori suntem golani, ori nu mai suntem" (Sorin Ţiganu), „Şasă cai/doi cai frumoși" (Gabor Gabor) sau „Nu știu d-astea, nu știu, nu știu" (Ciprian Apostoaie)? Nu despre ei vorbesc.

Dacă cei trei au fost făcuţi vedete peste noapte, fără voia lor, alţi tineri români avizi de faimă se înscriu la casting cu speranţa celebrităţii. Analistul media Iulian Comănescu face diferenţa între vedetă și celebritate: vedeta este o persoană ajunsă la faimă în urma prestaţiei în meserie (film, muzică, teatru, literatură), în timp ce celebritatea ţine mai mult de viaţa personală și de alte tipuri de conţinut colportat de presa tabloidă și reţelele de socializare. „E normal ca, în epoca în care trăim, să apară și acest gen de celebrităţi spontane."

Apariţii fulminante, celebrităţile-instant reușesc să se menţină ulterior în lumina reflectoarelor doar prin alte gesturi șocante, ca în episoadele elodiene. În afara lor, se pierd în același abis din care au ieșit. Din păcate, le urmează altele… Un cunoscut al scenei și televiziunii, Ștefan Bănică Jr., e de părere că „realele vedete în televiziune, muzică sau film sunt foarte puţine, o mână de oameni. Astăzi, „vedetă" e orice fătucă platinată, cu un singur neuron, care apare la posturile de televiziune și în ziare, își expune nurii, nespunând nimic, nelăsând nimic în urma ei."

De câteva zile, toată lumea vorbește despre Narcis Iustin Ianău, puștiul de 15 ani care a uimit milioane de români prin vocea sa. Până mai ieri, era bătaia de joc a prietenilor care îl acuzau că are voce de fetiţă și cântă în corul bisericii alături de soprane. La show-ul Românii au talent, un record naţional de audienţă, a uimit o ţară întreagă cu vocea sa.

Andi Moisescu, aflat în juriul emisiunii, a declarat că Narcis „va fi, probabil, primul om obișnuit care devine vedetă peste noapte, bazându-se pe un talent autentic și o valoare indiscutabilă, nu pe operaţii estetice, scandaluri prefabricate și conjuncturi favorizate de goliciunea trupului. Prin urmare, noţiunea de vedetă va avea, prin apariţia lui, un alt înţeles."

Aurel Trăistariu era un angajat bugetar obișnuit. Posesor al unei Dacii cu vechime, al unui salariu mic și un simplu angajat al jandarmeriei gorjene, nu ieșea cu nimic în evidenţă. (Sunt ispitit să-i compar discreţia cu cea a vameșilor arestaţi…) De câteva zile, a devenit un nume, după ce a găsit și înapoiat proprietarului o plasă cu documente și un diplomat cu 50.000 de euro.

Din păcate, un astfel de om pare că nu își are locul în România. Deși mulţi îl apreciază, chiar la nivelul ministrului de interne, care l-a promovat în grad, sunt foarte multe comentarii la această știre, care ne arată că românii îl văd altfel. Ca pe un om de pe altă lume, care, pur și simplu…, a dat cu piciorul norocului. Poate că da, starea de criză economică a ţării îi face pe mulţi compatrioţi să creadă așa, și să-și trădeze, de fapt, propriile intenţii și dispoziţii. Dar gestul jandarmului arată că nu toţi românii asociază criza economică cu una morală.(Citiţi aici un miniinterviu ST cu Aurel Trăistaru.)

Și eu cred că românii au talent. Unii la caterincă și reality-show improvizat, alţii la o viaţă morală, în afara reflectoarelor. 

P.S.: Nu uitaţi, adunăm informaţii și materiale despre românii ale căror iniţiative transformă lumea.