Radu Mazăre, primarul Constanţei, nu e de acord cu o iniţiativă legislativă pentru interzicerea fumatului în spaţiul public. Argumentele domnului Mazăre au darul de a ne uimi. „Sunt de părere că pentru promovarea turismului în România trebuie să existe cât mai puţine restricţii", a declarat edilul constănţean.

„Nu suntem o ţară cu o economie care să duduie în aşa fel încât să ne permitem să impunem reguli şi parareguli. Din păcate, din Europa, am văzut că avem această tendinţă de a lua cât mai multe reguli şi restricţii. Dar, dacă vrem să accesăm turişti, trebuie să facem taman invers", a mai spus primarul constănţean, vizibil deranjat de iniţiativa luată de „madam Mitrea" (aşa o numeşte dl Mazăre pe Manuela Mitrea, deputat PDL şi iniţiatoare a proiectului legislativ).

Cred că fiecare individ are dreptul să aleagă ce crede că este mai bine pentru el. Asta include şi fumatul. Când vorbim însă despre spaţiul public, ne referim la un spaţiu în care fiecare individ are dreptul să îi fie respectate drepturile. Ca nefumător, nu înţeleg de ce ar trebui ca atunci când mă plimb prin parc sau într-un loc public să fiu nevoit să înghit fumurile altora (la propriu şi la figurat). Primul drept pe care îl am într-un spaţiu public este să îi respect pe ceilalţi. Dacă sunt fumător, am dreptul să nu îi afum pe cei care vor să trăiască fără să fumeze (nici măcar pasiv). Dacă sunt fan al manelelor, am dreptul să nu decibelez naţiunea cu preferinţele mele muzicale ş.a.m.d.

Dl Mazăre vorbea despre amenajarea unor spaţii pentru (ne)fumători în locurile publice. Însă orice nefumător care a mers măcar o dată, la o pizza, într-un loc cu spaţii amenajate pentru cele două categorii de clienţi, ar putea să confirme că s-a întors acasă cu hainele duhnind a tabac.

Ideea că dezvoltarea turismului ar depinde de interzicerea fumatului în spaţiile publice nu stă în picioare. Turiştii nu vin în România ca să fumeze. La New York, s-a interzis fumatul în parcuri, după cum s-a anunţat la începutul lunii în curs. Tot la începutul acestui an, fumatul a fost interzis în Spania, măsura vizând barurile, restaurantele, locurile de joacă pentru copii şi zonele limitrofe şcolilor şi spitalelor. Fumatul în locuri publice a fost interzis şi în Germania, de câţiva ani. Iar lista ar putea să continue. E greu de crezut că vreun potenţial turist renunţă să mai viziteze New Yorkul pe motiv că nu are dreptul să fumeze în spaţiile publice.

Iniţiativa doamnei Mitrea ar merită să fie susţinută de cât mai mulţi. Este o iniţiativă prosănătate, proviaţă şi proeuropeană (adică procivilizaţie). În ce-l priveşte pe dl Mazăre, ştiu sigur că nu vom fuma împreună pipa păcii. Nu din ranchiună. Pur şi simplu pentru că eu Nu fumez!