Săptămânile de prime-time ale reţetei minune împotriva cancerului n-au apus demult. Foarte probabil că mulţi dintre cei diagnosticaţi cu vreo boală gravă în sezonul vară-toamnă 2010 vor fi cumpărat deja lăptișor de matcă și polen. Vor amâna începerea tratamentului recomandat de medic - hai să vedem mai întâi cu polen, poate nu ajungem la chirurgie! - ceea ce înseamnă că se vor prezenta într-un stadiu mai avansat al bolii, când prognosticul va fi mai rezervat, iar medicina va fi din nou pusă la zid pentru neputinţă. 

Unii oamenii se încăpăţânează să apeleze doar la tratamentele băbești, parcă în ciuda descoperirilor medicinei moderne. Refuză terapii studiate sistematic, în schimb se agaţă cu încredere de promisiunile adesea imposibil de verificat în mod organizat.

Prof. Moshe Frenkel, un promotor al oncologiei integrative, a observat că nu există studii clinice care să demonstreze acţiunea antitumorală a vreunui tratament homeopat. Analiza studiilor asupra eficienţei remediilor homeopate în cancer arată că singurele efecte dovedite clar sunt ameliorarea simptomatologiei și îmbunătăţirea calităţii vieţii. Cele 2 beneficii nu sunt neglijabile, dar de ce să te mulţumești cu ameliorarea unei boli diagnosticate tardiv, când ai putea să fii vindecat de o o boală reperată precoce?

Mintea umană se află printre proiectele extraordinare pe care Dumnezeu le-a făcut pentru a ne asigura o viaţă mai sănătoasă. Minte care a putut înţelege că multe boli pot fi prevenite, că diagnosticarea precoce oferă o speranţă de viaţă mai bună, că majoritatea cancerelor în stadii incipiente pot fi vindecate și că amânarea controlului medical poate conduce la instalarea unei boli într-adevăr incurabile.

Mintea controlează și mâinile îndemânatice ale chirurgilor care îndepărtează cancerul, sau cât se poate de mult din el. Înţelegerea chimioterapiei e o altă minune. Știu că mai sunt și alte minuni, care treptat ni se vor lăsa descoperite, dar deocamdată astea sunt resursele disponibile: chirurgie, chimioterapie, radioterapie. Dacă cineva știe alte tratamente pentru cancer, la fel de serios documentate, să scrie despre ele.

[reclama]

Toate acestea sunt minuni mai mari decât simpla afirmaţie a cuiva că s-a vindecat de cancer. Sigur că e mai simplu să înghiţi zilnic 3 linguriţe de miere, decât să suferi luni în șir reacţiile adverse ale terapiei oncologice. Sucurile de morcovi și sfeclă sunt bune, dar când celulele tale ţi se plimbă prin corp ca niște armate de copii nebuni și fără pic de milă, nu știm dacă tratamentele naturiste le pot distruge. Până când vor exista dovezi că asemenea tratamente sunt și eficiente, să nu ne mulţumim cu ameliorări. Dumnezeu face minuni și prin instrumente înţelese de oameni.