Warren Buffett este unul din primii 3 bogătași al lumii și considerat cel mai mare investitor din ultima jumătate de secol. Care este credinţa acestui om?

Pe ST am punctat în ultimul an 4 evenimente legate de numele său, implicarea miliardarului fiind atipică. Nu deseori auzi un om bogat că-și donează toată averea săracilor și cere și altora să facă același lucru. Și nici că cere statului să îl impoziteze în mod real, fără a-l cocoloși atâta. Miliardarul a spus recent că o afacere bună atrage după sine și creșterea la bursă și nu invers; pentru el Wall Street este ca o biserică apostaziată care în weekend mai organizează și câte o loterie. Pe de altă parte, când toţi profeţii dezastrului strigă atenţie, Buffett spune că e în căutare de noi investiţii. E clar că cel supranumit „oracolul din Omaha" nu e ca toţi ceilalţi.

Ajuns în viaţă pe poziţia #1 în topul miliardarilor lumii, nu este genul de bogătaș obsedat de propria imagine. „Dacă mi-aș fi dorit, aș fi putut angaja 10.000 de oameni care să nu facă nimic decât să-mi facă portrete pentru tot restul vieţii. Și PIB-ul tot ar fi urcat. Dar utilitatea acestui produs ar fi fost nulă. Ba încă aș fi ţinut în loc 10.000 de oameni care ar fi putut face cercetare SIDA, ar fi putut preda în școli sau asigura asistenţă medicală."

Oamenii s-au întrebat ce religie are Warren Buffett. Născut în 1930, a crescut într-o familie de prezbiterieni. Conform biografului său, „a adoptat etica tatălui său dar nu și credinţa într-o divinitate nevăzută". În propriile sale cuvinte, Buffett se descrie astfel: „Personal sunt un agnostic. Sunt un adevărat agnostic. Sunt chiar în mijloc, nu pot spune că sunt un mare ateist, nu pot spune că sunt mare teist. Am crescut într-o familie religioasă și, atunci când am ajuns să gândesc eu singur pentru mine, am ajuns la concluzia că nu știu. Nu sunt în dezacord cu oamenii care cred, deloc. Fiind un agnostic, pentru mine toate credinţele sunt cam la fel. Nu cred că intri într-o credinţă biologic, pe baza a ceea ce simţi. Nu am așa ceva, dar nici nu pun la îndoială ceea ce simt alţi oameni. Nu spun că sunt rătăciţi. Pur și simplu nu știu."

E clar că omul e departe de religia instituţionalizată. Dar nici nu sare în tabăra ateilor. Speculând declaraţia de non-teist, ateii își promovează cauza astfel „Warren Buffett – al treilea bogătaș al lumii. A făgăduit că-și donează averea pentru cauze umanitare. Warren Buffett este Bun fără dumnezeu." (sic) Din păcate pentru ei, mesajul ateist nu e susţinut de donaţii din partea miliardarului… Este un fapt că Buffett a făcut donaţii impresionante, dar nu a făcut-o nici ca om religios, nici ca ateu. Este unul din principiile sale acela că, „dacă te afli între cei mai norocoși 1% ai omenirii, ești dator pentru restul omenirii să te gândești la ceilalţi 99%".

Practic donaţia sa cea mai mare a fostă făcută către Bill & Melinda Gates Foundation. Buni prieteni, cei doi și-au împărţit ani la rând locurile 1 și 2 în topul bogătașilor lumii. Buffett a anunţat că, până ce va muri, își va dona toată averea unor cauze umanitare (46 de miliarde de dolari). Sunt creștini care îl critică pentru faptul că donează banii unui alt îndepărtat de religia instituţionalizată, Bill Gates. Poate că nu ar trebui să ne grăbim. Într-o declaraţie de presă și-a explicat decizia: „atunci când investești, dai banii tăi unuia care poate face mai mult din ei decât poţi face tu. Când vrei să donezi, faci același lucru, îi dai cuiva care îi poate distribui mai bine decât tine." Pentru ei e o chestiune de management.

Sunt oameni care îl invidiază pentru banii săi. Alţii chiar pentru donaţiile sale. Fapt e că banii lui ajung în cercetări și acte caritabile din domeniul sănătăţii, al educaţiei, al drepturilor civile. Poate că despre unul ca Buffett sau Gates se va spune, în ziua judecăţii „ori de câte ori aţi făcut aceste lucruri celor mai neînsemnaţi fraţi ai Mei, Mie mi le-aţi făcut." Biblia are astfel de exemple: un comandant roman, Corneliu care dona cauzei adevărate fără a face parte din religia considerată cea dreaptă; sau un înalt funcţionar, Zacheu care a anunţat că-și dă cea mai mare parte a averii săracilor, deși lumea de afară îl considera un mare păcătos.

Într-o zi ca aceea i s-ar putea adeveri miliardarului propriile cuvinte. Da, el le-a spus în dreptul jucătorilor din economia de piaţă, dar se pot aplica deopotrivă creștinilor și… ateilor: „Când vine refluxul vezi cine a înotat până atunci în pielea goală."