Sentimentul că viaţa în vacanţă este viaţa adevărată, viaţa bună, în timp ce rutina zilnică este o mașinărie artificială care ne consumă existenţa nu mi-a fost străin nici mie. Dar am învăţat câteva trucuri de depășit șocul de sfârșit de vacanţă, pe care le împart cu voi.

Planifică vacanţa dinainte. Un sfert din frumuseţea vacanţei este perioada din apropierea ei, când miroase a eliberare de griji și zilele frumoase stau neîncepute înainte. Organizând timpul, te asiguri că profiţi din plin de el și elimini insatisfacţia că ai fi mai putut face și alte lucruri dacă nu ai fi lenevit confuz câteva zile.

Privește sfârșitul vacanţei în faţă, înainte să înceapă. Te va ajuta să îl vezi mai raţional când vei fi în miezul lui. Nu lăsa neocupată perioada imediat următoare vacanţei. E bine să îţi fixezi dinainte responsabilităţi plăcute la întoarcere, ca să nu ai ocazia să jelești.

Profită întotdeauna de drumul de întoarcere. E un timp excelent pentru a revizui în minte experienţele din vacanţă și pentru a face „rezoluţii post concediu". Am adoptat deseori schimbări importante ca urmare a unor hotărâri luate pe drumul de întoarcere acasă.

Despachetează cum ai ajuns. Cu cât trolerul dispare mai repede din câmpul vizual, cu atât te vei simţi mai bine. Amânarea prelungește sentimentul de „între două lumi".

Încearcă să fii împăcat cu faptul că unii dintre prietenii pe care i-ai lăsat acasă nu sunt interesaţi de expediţia ta de vară. Nu insista să le povestești sau să le arăţi poze dacă vezi că nu au interes pentru așa ceva. Găsește mai degrabă oamenii care gustă astfel de relatări (poate mama ta? :-) ) și povestește-le lor.

Fii sensibil la nevoile celor din jur. Evită să stârnești invidia celor care și-ar fi dorit să meargă în locurile pe care le-ai vizitat tu, dar nu au putut. Ţine de bunul simţ ;-)

O vacanţă reușită este una din care te întorci recreat, nu obosit. Ideal este ca revenirea din vacanţă să fie un val de prospeţime care să te ajute să îţi reiei viaţa cu avânt, cu idei inovatoare și cu mai multă energie. Și da, se poate. Tocmai m-am întors din concediu.

PS: Pe undeva mi se pare că întoarcerea din vacanţă se poate compara cu șocul cultural invers. Toată lumea știe despre șocul cultural. (Cei cărora expresia le e străină vor recunoaște sigur fenomenul pe care îl descrie.) E vorba despre dificultatea de adaptare la o cultură străină, care lovește adesea sub forma unei temeri puternice de a interacţiona cu mediul nou. Se întâmplă de obicei persoanelor care se duc să locuiască într-o ţară străină, cu o cultură diferită de cea a ţării din care provin.

Șocul cultural invers e ceva mai dificil decât simplul șoc cultural, fiindcă cei mai mulţi oameni nu se așteaptă să se confrunte cu el. Așa se întâmplă că la întoarcerea dintr-o călătorie mai lungă într-o cultură străină, unii oameni simt reintegrarea în propria cultură ca pe o adevărată provocare. Experienţa lui Scholti, un jurnalist german, este o lectură utilă în înţelegerea șocului cultural invers.