„Muzica este o lege morală. Ea dă suflet universului, aripi gândirii, avânt închipuirii, farmec tinereţii, viaţă şi veselie tuturor lucrurilor. Ea este esenţa ordinii, înalţând sufletul către tot ce este bun, drept şi frumos.” Platon

Boxele maşinii vibrează frenetic sub volumul asurzitor al muzicii de tobe şi chitară electrică, sub refrene cunoscute şi populare. Vorbe puţine şi goale, cuvinte metalice şi seci, îndemnuri uneori sinistre. Parte importantă a muzicii de azi, ascultată şi îndrăgită de tineri de pe toate meridianele, devenită parte integrantă a unei societăţi cu mai puţine valori, care pune extazul deasupra frumosului.

Astăzi eşti numit „geniu al muzicii” dacă reuşeşti să vinzi câteva milioane de albume şi să stârneşti frenezie în rândul fanilor. Nu mai contează dacă ai cu adevărat voce sau nu, sau dacă ai habar măcar de ordinea notelor pe un portativ. Tehnologia a înlocuit golurile de talent şi a propulsat industria muzicală a ultimilor douăzeci de ani. Muzica nu mai înseamnă demult ceea ce vroia Platon să sublinieze. E doar un preludiu al distracţiei.

Concertul trupei AC/DC de anul trecut din ţara noastră a stârnit un val de rumoare în rândul conservatorilor şi nu numai, pe motivul „satanismului muzical” promovat prin linia melodică şi versurile cântecelor. Pe cât de multe voci s-au ridicat împotrivă, pe atât de multe au ripostat, pentru ca mai apoi totul să se oprească la nivel de fumigenă.

„Adevărul e relativ” consideră unii iar pe baza acestei premise orice alegere îşi are scuza perfectă. Frumosul, arta, muzica au ajuns să capete alte conotaţii, cât să poţi uneori vorbi despre un haos organizat. Muzica vinde suflete şi nu mai vindecă, aşa cum făcea odată. Muzica stârneşte pasiuni şi revolte, doboară şi îndeamnă la răzbunare. Muzica nu mai e demult „o lege morală” , un pansament pentru suflet.

În trecut se vorbea despre muzica îngerilor, despre reverii şi muzicalitate. Muzica de azi îmi pare adesea departe de a fi o artă în deplinul ei sens. Ce va urma? Depinde de tine, de alegerile pe care le faci. Gândeşte mai departe!