Tinerii din Egipt și Tunisia – generaţia în așteptare

25

Educaţie precară, șomaj, sărăcie, privarea de drepturi și libertăţi democratice - acestea sunt reperele unei „generaţii în așteptare". Este și titlul unei cărţi ce abordează frustrările și provocările tinerilor care au ieșit în stradă în Tunisia, Egipt și alte ţări din Nordul Africii și Orientul Mijlociu.

Revoltele din Nordul Africii au început de la un absolvent de facultate șomer, care a căutat să-și facă un rost prin vânzarea de legume și fructe pe o tarabă. Poliţia i-a confiscat taraba și l-a bătut. În semn de protest, Mohamed Bouazizi și-a dat foc și a murit. Restul e istorie revoluţionară în Tunisia ultimei luni. A urmat Egiptul, Algeria, Iordania, Yemen.

În Nordul Africii și Orientul Mijlociu tinerii reprezintă o treime din totalul populaţiei. Dintre aceștia, peste 100 de milioane de tineri cu vârste între 15-29 de ani sunt „Generaţia în așteptare", conform titlului unei cărţi scrise de Navtej Dhillon și Tarik Yousef. Cele mai problematice aspecte cu care se confruntă tinerii sunt excluderile sociale și economice. Tinerii simt că sunt excluși din pricina educaţiei precare, a șomajului și sărăciei. La acestea se adaugă lipsa democraţiei, interdicţia accesului la informare și încălcarea unor drepturi elementare.

„Înscrierile la școală cunosc o expansiune uimitoare, mai mult decât în oricare altă zonă a lumii, în termenii creșterii ratei de înscriere la școală", susţine Ragui Assaad, expert în politică și economie pe Orientul Mijlociu și Africa de Nord. „Dar educaţia are un nivel foarte scăzut, care nu te echipează pentru ceea ce vei întâlni în piaţă." „Ai o diplomă, dar simţi că nu știi prea multe", confirmă egipteanul Rany Ibrahim de 32 ani, care a plecat la studii în Canada.

Rata șomajului în regiune este de 11%. Pe segmentul de vârstă 15-29 rata este de 20 până la 30%. În Iraq ajunge la 45% iar în Algeria este de 46%. Un loc de muncă se găsește foarte greu, cu intervenţii și favoritisme, și după câţiva ani de la absolvire. Cel mai greu este pentru femei. O urmare a acestei situaţii este aceea că tinerii se căsătoresc și fac copii tot mai târziu, abia după ce au o anumită stabilitate financiară. „Generaţia tânără nu are niciun viitor din perspectiva serviciului și a banilor, și nu au nicio modalitate de a-și exprima talentele", susţine un activist pentru pace egiptean. „Sperăm că va avea loc o tranziţie pașnică spre democraţie, iar vechiul sistem va fi înlocuit."

Generaţia tânără este în fruntea demonstranţilor din Egipt. Tinerii au spart „zidul fricii", e de părere politologul Volker Perthes, specialist pe problemele din Orientul Mijlociu și director al Institutului pentru Securitate și Afaceri Internaţionale de la Berlin. El consideră că tinerii din stradă nu caută schimbarea puterii din raţiuni politice, ideologice. Mai degrabă, iniţiativa lor este un strigăt pentru drepturi sociale și libertate de exprimare. „Pe baza acestui exemplu toţi au văzut că o generaţie exclusă din socializare, dar unită printr-o puternică reţea internă, are șansa să schimbe ceva."