Armata lui Gadhafi mai operează la doar 20% din capacitate

23

Opt ofiţeri din eșalonul superior au părăsit regimul Gadhafi fugind la Roma, în timp ce alţii au plecat în Tunisia la bordul unor ambarcaţiuni. Gesturile reprezintă cele mai noi pierderi și lovituri interne pentru administraţia libiană.

Cinci generali, doi colonei și un maior au anunţat luni la Roma că au părăsit regimul Gadhafi. Purtătorul de cuvânt al ministerului Italian de externe a declarat că dezertarea ofiţerilor a putut fi realizată prin intervenţia serviciilor de informaţii. O informaţie deosebit de importantă oferită de aceștia este că armata liderului libian a suferit în ultima perioadă pierderi masive, activând la 20% din capacitate.  În ultimele zile nu mai puţin de 120 de ofiţeri au dezertat refuzând sa mai asculte ordinele lui Gadhafi.

În același timp președintele Africii de Sud a vizitat Libia. În urma vizitei el a declarat că liderul libian este gata de negocieri pentru a ajunge la o încetare a focului de ambele părţi. Președintele nu a specificat dacă principala condiţie este îndeplinită, și anume plecarea liderului libian de la putere.

La rândul lor, rebelii din Libia au anunţat că își continuă eforturile, alături de loviturile aeriene ale NATO. Organizaţia rebelilor își va schimba numele din Consiliul Naţional de Tranziţie în Armata de Eliberare Naţională. Schimbare este una temporară prin care se dorește definirea mai clară a misiunii lor, a „eforturilor militare pentru înlăturarea regimului Gadhafi". Luptele între rebeli și militari au început din 17 februarie, iar marţi dimineaţa continuau încă raidurile aeriene NATO asupra capitalei Tripoli.