CIA intră în Libia. Urmează înarmarea rebelilor?

10

CIA a trimis o serie de mici echipe operative în Libia. Deși oficial misiunea lor a fost aceea de a recupera piloţii unui avion prăbușit, se pare că pe agendă au și alte însărcinări, legate de ajutorul oferit rebelilor, informează AP.

Pe măsură ce războiul din Libia se prelungește, devine tot mai clară imaginea unor rebeli insuficient dotaţi și instruiţi pentru a face faţă forţelor lui Gadhafi. Reuters informeză că Obama a semnat un ordin secret prin care autorizează agenţi americani sub acoperire să sprijine forţele rebele din Libia. Purtătorul de Cuvânt al Casei Albe a spus însă că nu a fost luată nicio decizie cu privire la înarmarea rebelilor, iar CIA nu a oferit niciun comentariu. La ora aceasta rămân valabile două repere: Obama a spus luni seara, 28 martie, că forţele militare americane nu vor păși pe pământ libian; trimiterea de arme în Libia ar viola un embargo al ONU asupra ţării, impus pe 26 februarie.

Sunt luate în calcul mai multe opţiuni de înlăturare de la putere a lui Gadhafi, spune postul Vocea Americii, cum ar fi: propagandă, finanţare secretă, manipulare electorală, înarmarea și instruirea rebelilor, încurajarea unei lovituri de stat. La nivel oficial, puterile occidentale, cum ar fi SUA sau Marea Britanie, nu exclud un ajutor oferit pentru înarmarea rebelilor. În plus, oficiali americani au arătat că ţări ca Arabia Saudită și Qatar au arătat deschidere faţă de înarmarea rebelilor. Unii membri ai Congresului american se tem însă de situaţii cum au fost cele din Afganistan, unde armele oferite mujahedinilor în lupta contra rușilor au ajuns mai târziu în mâna militanţilor antiamericani.

Experţi în spionaj citaţi de AP spun că tocmai trimiterea unor echipe CIA în Libia ar pregăti acest viitor pas, înarmarea rebelilor. Între rebeli însă s-au observat și indicii ale unor legături cu Al Qaeda sau Hamas, dar nu la nivelul nucleului opoziţiei. Ca atare, americanii doresc mai multe informaţii din centrul acţiunii pentru a ști pe cine vor înarma. Trimiterea echipelor CIA nu este o premieră. Aceeași succesiune de evenimente a avut loc și în operaţiunile din Afganistan sau Irak.

Dacă SUA are agenţi pe pământ libian, și Libia are oameni în Occident. Miercuri 30 martie, Ministrul libian de Externe, Moussa Koussa, a ajuns în Marea Britanie. El a anunţat că a demisionat din funcţia pe care o deţinea. Un purtător de cuvânt al Guvernului libian a dezminţit informaţia, afirmând că ministrul este într-o călătorie diplomatică. Plecarea Ministrului de Externe libian ar fi o lovitură teribilă pentru regimul Gadhafi, știut fiind că Moussa Koussa a fost mâna dreaptă a lui Gadhafi pe probleme de politică externă și spionaj.