OMS anunţă epidemie de holeră în Somalia

245

Oficiali ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au anunţat vineri că Somalia afectată de foamete se confruntă cu o epidemie de holeră.

Indicatorul principal în privinţa riscului de holeră este creșterea numărului de cazuri de diaree apoasă. Acesta a crescut în ultima săptămână cu 11%, ajungând la 4.272 de persoane. Un număr de 181 de persoane au murit din cauza diareei apoase.

Din 30 de mostre duse la laborator, deja au fost confirmate 18 cazuri în capitala Mogadiscio. 77% dintre cei afectaţi sunt copii sub vârsta de 5 ani. Consilierul OMS pe probleme de sănătate publică a afirma la Geneva că rata de infectare de 60% confirmă „riscul mare" al răspândirii bolii. „Putem spune că avem o epidemie", afirmă Dr. Michel Yao.

OMS a identificat cauzele care favorizează apariţia și răspândirea bolii, acestea fiind lipsa apei curate pentru consum și pentru spălat, aglomerările din tabere improvizate și toleranţa redusă la boală a copiilor înfometaţi.

Este cea mai cruntă secetă a Somaliei în ultimii 60 de ani. Se estimează că deja au murit 29.000 de copii sub vârsta de 5 ani.

(Foto: thedailybeast.com)