Italia va elimina mii de posturi politice

10

Un nou set de măsuri de austeritate a fost propus la finalul săptămânii trecute de cabinetul italian. Una dintre cele mai dure măsuri îi va afecta pe politiceni.

Un membru al guvernului a afirmat că numărul parlamentarilor, 946 de aleși, se va înjumătăţi. Se estimează că procesul va avea un traseu constituţional lung și dificil.

La nivel regional, administraţiile provinciilor cu orașe de sub 300.000 de rezidenţi sau mai mici de 3.000 de km pătraţi vor fi eliminate. Aceste administraţii, aflate ierarhic între cele municipale și cele regionale sunt văzute ca redundante și costisitoare. Între 29-35 de provincii vor fi afectate. Orășelele cu sub 1.000 de rezidenţi vor fi înghiţite de comunităţi mai mari. Aproximativ 1.970 dintre localităţi vor fi astfel afectate.

Măsura duce la eliminarea a 5.000 de posturi care ar fi fost ocupate prin alegeri electorale și alte câteva mii de locuri de muncă conexate. Măsurile vor intra în vigoare la următorul scrutin electoral. Noul set de măsuri va fi dezbătut de o comisie senatorială pe 22 august și apoi în camera inferioară la începutul lunii septembrie.

Administraţia excesivă a fost o temă constantă în dezbaterea politică italiană în ultimii ani. Cetăţenii au fost nemulţumiţi recent de faptul că măsurile de austeritate au ţintit populaţia și prea puţin politicienii și administraţia. Criticii măsurii consideră că aceasta nu este suficientă, întrucât afectează în principal administraţia locală.

(Foto: pinkembassy.al)