Revoluţia din Tunisia – dictatorul a fugit!

64

Tunisia a cunoscut în ultima lună o adevărată revoluţie, care a culminat cu fuga președintelui din ţară. Un nou guvern ar trebui anunţat azi, iar alegerile generale vor avea loc în 60 de zile.

Președintele Zine El Abidine Ben Ali a părăsit vineri ţara pe care a condus-o autoritar timp de 23 de ani. Președinte interimar a fost numit Fouad Mebazaa, fost președinte al parlamentului. Premierul Mohamed Ghannouchi a anunţat formarea unui nou guvern de uniune naţională. Noul guvern va fi anunţat astăzi, trei lideri ai opoziţiei urmând a prelua portofolii ministeriale. Alegeri generale ar trebui să aibe loc în următoarele 60 de zile.

Fuga președintelui în Arabia Saudită a fost punctul final al unor tensiuni sociale din ultima lună. Nemulţumirile populaţiei au avut la bază condiţiile proaste de trai, șomajul, corupţia și abuzul din partea guvernului. Demonstraţiile publice au avut ca punct de pornire sinuciderea unui absolvent de colegiu. Aflat în șomaj, acesta și-a dat foc în luna decembrie, după ce poliţia i-a confiscat taraba de fructe din care își obţinea venitul. Peste 50 de persoane au fost ucise în cadrul protestelor.

Forţele de securitate tunisiene au fost implicate în lupte cu bande înarmate din capitala ţării. Poliţia a operat mai multe arestări și duminică, de la hoţii din magazine la rudele președintelui sau șeful serviciului de securitate a președintelui. Străzile din Tunis sunt încă patrulate de tancuri iar starea de urgenţă rămâne în vigoare. Gara centrală din Tunis a ars până în temelii. Activitatea economică este redusă la minimum, iar școlile și alte instituţii publice sunt închise.

În mai multe ţări europene au avut loc sâmbătă demonstraţii de susţinere, organizate de imigranţi tunisieni. La Paris, Lyon, Marsilia, Roma, Palermo sau Geneva și Bruxelles mii de oameni au scandat lozinci împotriva dictaturii din Tunisia și a altor ţări nord-africane.