Bisericile din Cuba intră în era post-Fidel Castro

60

Relaţiile dintre bisericile din Cuba și statul ateist se dezgheaţă în era post-Fidel Castro. Cel mai bun exemplu este fratele fostului lider, care recunoaște nevoia binecuvântării bisericii.

La finalul lunii mai, timp de o săptămână, s-a desfășurat vizita unei delegaţii a Consiliului Mondial al Bisericilor în Cuba. Vizita a fost ocazionată de aniversarea a 70 de ani de activitate ai Consiliului Bisericilor din Cuba. Statul cubanez este oficial unul ateist, din anul 1959, însă în ultimii ani relaţiile între guvern și reprezentanţii religiei s-au dezgheţat, afirmă secretarul general al CMB, Rev. Olav Fyske Tveit în cadrul unui interviu oferit ENInews.

Raul Castro, actualul președinte și fratele fostului lider cubanez Fidel, a participat la serviciul de închinare organizat cu ocazia vizitei reprezentanţilor CMB la catedrala episcopală (foto). „Avem nevoie de binecuvântările voastre mai mult decât oricând", ar fi spus Raul Castro, citat de Tveit.

Bisericile din Cuba caută moduri prin care „să dea mărturie creștină cu integritate", într-o societate controlată de stat, fără libertate de exprimare, afirmă Tveit. Astfel ele se implică în viaţa socială și în educaţie, în promovarea acţiunilor de protecţie a mediului. Două capitole speciale sunt negocierile cu autorităţile cubaneze pentru eliberarea prizonierilor politici sau negocierile cu SUA pentru drepturi ale unor prizonieri cubanezi aflaţi în închisori americane.

Cuba are o populaţie de 11,4 milioane de locuitori și aproximativ 70% sunt catolici, alături de care trăiesc ortodocși, luterani, reformaţi, neo-protestanţi sau alte religii cu rădăcini africane.