Femeia care a salvat mii de copii americani s-a stins la 101 ani

529

Săptămâna trecută s-a stins din viaţă, la vârsta de 101 ani, Frances Oldham Kelsey, farmacista care a salvat mii de copii de la moarte sau de la a suferi malformaţii, luptând împotriva comercializării thalidomidei în SUA.

Pentru mulţi americani, Frances Oldham Kelsey este o eroină. În anii ’60, când Kevadonul, cunoscut sub numele generic de thalidomidă, părea a fi marea descoperire în industria farmaceutică şi se răspândea cu repeziciune în toată lumea, Frances Oldham Kelsey, care lucra pe atunci pentru Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA), s-a luptat din răsputeri pentru ca acest sedativ să nu ajungă la mămicile americane.

Plină de curaj şi cu un simţ al corectitudinii exacerbat, ea a cerut companiei William S. Merrell să-i prezinte posibilele efecte secundare ale thalidomidei, înainte de a-şi da acordul pentru comercializarea medicamentului în SUA, notează europapress.es. În ciuda insistenţelor ei, nu a primit niciodată răspuns din partea companiei, lucru care a determinat-o să cerceteze pe cont propriu posibilele efecte. În timp ce milioane de cutii de Kevadon aşteptau să fie distribuite şi să aducă beneficii semnificative companiei, primele efecte, contestate de aceasta, nu întârziau să apară: mii de nou-născuţi morţi sau cu malformaţii grave, potrivit BBC.

După toată polemica legată de thalidomidă, în 1962, FDA a înfiinţat o agenţie care urma să se ocupe cu testarea şi reglementarea medicamentelor noi, în conducerea căreia a fost numită și dr. Kelsey. Mai târziu, Kelsey a devenit directoarea Oficiului pentru Investigaţii Știinţifice, contribuind la rescrierea normelor naţionale privind testarea medicamentelor şi protejarea consumatorilor în caz de conflict între sănătatea acestora şi interesele companiilor farmaceutice, relatează nytimes.com.

În momentul în care au început să apară efectele sedativului, aproximativ 100.000 de femei însărcinate luaseră deja acest medicament care se prescria pentru insomnie şi greţuri matinale. Rezultatul: peste 90.000 de avorturi şi aproximativ 10.000 de copii născuţi cu malformaţii. Potrivit descopera.ro, în prezent mai trăiesc 3.000 de persoane afectate, dintre care 470 în Marea Britanie, 300 în Japonia, 100 în Canada, 100 în Suedia şi 45 în Australia.

Ani de zile, compania farmaceutică germană Chemie Grunenthal (în prezent activează sub numele Grunenthal GmbH) a negat efectele thalidomidei, apoi a încercat să ascundă proporţiile dezastrului provocat, fiind nevoită totuşi să plătească despăgubiri pe viaţă. Acestea sunt aproape simbolice, deoarece în majoritatea cazurilor, ele nu acoperă necesităţile speciale ale oamenilor afectaţi grav de thalidomidă şi, cu atât mai puţin, compensează suferinţa fizică şi emoţională a acestora şi a celor din jur.

Frances Oldham Kelsey a fost premiată de multe ori şi a primit distincţii importante pentru munca ei. Dar probabil cea mai mare satisfacţie a fost aceea de a fi împiedicat apariţia unei generaţii de oameni sortiţi suferinţei încă de la început, lăsând ca măcar o dată omul şi sănătatea acestuia să primeze asupra banilor.

Foto: Wikimedia