Ce se întâmplă în corpul tău după ce renunţi la sucuri

2994

Beneficiile renunţării la sucuri se văd în tot corpul și depășesc cu mult mica plăcere zilnică de a te răcori cu o băutură dulce și efervescentă, dar plină de calorii și de substanţe dăunătoare sănătăţii.

Unul dintre efectele renunţării la sucuri se va vedea pe cântar. O singură doză de 355 de mililitri de suc carbogazos are circa 137 de calorii. Poate că nu pare mult, dar, adunat, dacă bei în fiecare zi o cutie de băutură răcoritoare, timp de un an, vei consuma peste 50.000 de calorii. Însă dacă vei înlocui doza zilnică de suc cu apă, vei evita atât consumul acestor zeci de mii de calorii, cât și o posibilă îngrășare cu circa 6 kilograme, susţine Malia Frey, expert în slăbit și unul dintre cei mai puternici 10 lideri de opinie din online în scăderea în greutate.

Evitarea băuturilor carbogazoase dulci duce și la reducerea riscului de boli cardiovasculare, „cauza numărul unu a mortalităţii la nivel global”, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Cei care beau rar sucuri carbogazoase au un risc cu 20% mai mic de a face infarct sau a muri din cauza unui infarct, comparativ cu cei care consumă o doză pe zi, arată un studiu de la Harvard. De asemenea, cei care evită aceste băuturi au un risc de dezvoltare a diabetului de tip 2 cu circa 26%, în raport cu cei care beau una sau două cutii de suc pe zi.

Odată cu renunţarea la sucuri, dinţii și, prin urmare, zâmbetul tău, vor avea de câștigat. Consumate în exces, pot afecta dentiţia la fel de nociv precum consumul de cocaină sau de metamfetamină, susţin cercetătorii de la Universitatea Temple, din Philadelphia. Efectul a fost observat în cazul unei femei de 30 de ani, care, timp de 5 ani, a consumat doi litri de băuturi carbogazoase zilnic. Dinţii acesteia au fost afectaţi atât de puternic, încât au trebuit înlăturaţi. Acţiunea dezastruoasă pentru dentiţie poate fi pusă pe seama nivelului ridicat al acidităţii băuturilor.

Chiar și obiceiurile alimentare se vor schimba în bine, după renunţarea la sucuri, iar mâncarea va deveni mult mai gustoasă. Asta pentru că sucurile afectează papilele gustative, în special receptorii cerebrali responsabili de detectarea gustului dulce. Drept urmare, pofta de dulce devine tot mai greu de satisfăcut. Iar sucurile dietetice, cu îndulcitori în loc de zahăr, sunt și mai periculoase în acest sens, deoarece aspartamul, de exemplu, este de 200 de ori mai dulce decât zahărul. „Vedem adesea că pacienţii își schimbă obiceiurile în ceea ce privește alegerea gustărilor, după ce renunţă la sucurile dietetice. În loc să aibă nevoie de alimente dulci sau foarte sărate, precum covrigeii sau chipsurile, ei aleg un măr sau o bucăţică de brânză”, a declarat pentru Prevention dr. Heather Bainbridge, de la Centrul Medical pentru Controlul Greutăţii, din cadrul Universităţii Columbia.

Trebuie adăugat că o cutie de suc de 355 de mililitri conţine, totodată, circa 33,2 grame de zahăr. Această cantitate acoperă și chiar depășește dozele zilnice de zahăr, recomandate de organismele guvernamentale. De exemplu, potrivit Asociaţiei Americane pentru Inimă, cantitatea de zahăr consumată zilnic nu ar trebui să depășească 100 de calorii (circa 30 de grame de zahăr) la femei și 150 de calorii (circa 44,3 grame de zahăr) la bărbaţi. În tot acest timp, o mulţime de studii arată potenţialul fatal al consumului de zahăr în exces.

Nu în ultimul rând, cei care renunţă la sucuri își adaugă ani preţioși vieţii. Consumarea acestor băuturi a fost asociată cu îmbătrânirea celulară, în cadrul unui studiu efectuat de experţii de la Universitatea din California, San Francisco. Autorii au observat că aportul de sucuri poate influenţa lungimea telomerilor, care se află la extremităţile cromozomilor și ajută la prevenirea pierderilor de informaţii genetice în timpul diviziunii celulare. Telomerii scurţi au fost asociaţi cu dezvoltarea de boli grave, precum demenţa sau afecţiunile cardiovasculare. În studiul de faţă, experţii au observat că un consum de aproape 600 de mililitri de suc pe zi poate scurta telomerii, în medie, cu 4,6 ani, efect similar celui întâlnit în cazul fumatului.

„Aceasta este prima demonstraţie că sucurile sunt asociate cu scurtarea telomerilor. Această descoperire a rămas valabilă indiferent de vârstă, rasă, venit sau nivelul de educaţie. Scurtarea telomerilor începe cu mult timp înainte de declanșarea bolilor”, a declarat autoarea principală a studiului, dr. Elissa Epel, profesor de psihiatrie.