„Putem elimina HIV până în 2030”

307

Specialiștii în virusul HIV consideră că au destule cunoștinţe știinţifice pentru a alcătui un plan a cărui ţintă nu mai este tratarea individuală a pacientului, ci eliminarea virusului cu totul. Aceasta a fost una dintre discuţiile purtate săptămâna trecută la Conferinţa SIDA din Vancouver.

Un obstacol care face extrem de anevoioasă accelerarea acestui proces este stigmatul public. SIDA este în continuare percepută ca o boală rușinoasă, fiindcă are legătură cu unele dintre cele mai intime lucruri pentru orice persoană, și anume un comportament riscant, iresponsabil, fie că este vorba despre obiceiurile sexuale, fie despre consumul de droguri – cele mai întâlnite căi de infectare. Despre SIDA nu se poate discuta fără o invadare degradantă în viaţa personală a pacientului, motiv pentru care testarea pentru HIV este evitată.

Cercetătorii depun eforturi pentru a concepe metode de testare cât mai rapide și mai ieftine, pentru că acesta este primul pas și poate cel mai important în eradicarea bolii, însă tabuurile înving progresele știinţifice. Conversaţia despre SIDA trebuie să se schimbe, astfel încât testarea HIV să devină la fel de comună ca un control medical de rutină și să se facă anual. Dacă 90% dintre purtătorii virusului s-ar testa până în anul 2020 și 90% dintre ei ar începe un tratament, iar tratamentul ar fi eficient în suprimarea infecţiei pentru 90% dintre ei, atunci cercetările arată că până în 2030 nu ar mai fi cazuri noi de HIV. Acum suntem în situaţia în care 19 milioane de oameni, adică peste 50% dintre cei care trăiesc cu HIV, nu s-au testat, nu au fost diagnosticaţi, nu urmează tratament și sunt un pericol pentru ceilalţi, scrie Jessica Justman, specialist în HIV, pentru The Guardian.

Boli precum SIDA, Ebola, variola și altele cer atât răbdare, cât și devotament. În cazul Ebolei, s-a putut observa destul de clar cât de puţin a durat interesul. După ce cazurile senzaţionale trec, efortul de după este aproape plictisitor, dar esenţial. Iar Justman ne aduce aminte că în cazul eradicării variolei a fost nevoie să treacă 200 de ani de la găsirea vaccinului. Dar chiar a fost nevoie de atât de mult timp sau se putea face mult mai repede? Mesajul lui Justman este că medicina este pregătită și specialiștii sunt pregătiţi să pună capăt bolii acum, în următorii ani. Publicul este cel care nu este pregătit. Pacienţii care mor pentru că le este frică să se testeze până nu este prea târziu sunt cei care nu sunt pregătiţi. Dar oportunitatea deja există.