Studiu: Vârsta, nu preferinţele politice, predispune la „fake news”

136

Un nou studiu realizat de Universităţile Princeton și New York arată că o întreagă generaţie de americani, cei de peste 65 de ani, nu au educaţia necesară pentru a separa știrile false de cele corecte.

„Cercetătorii politici tind să favorizeze explicaţiile bazate pe predispoziţii ideologice partizane stabile”, însă această cercetare realizată pe 1.331 de persoane de vârste diferite arată că nu aceasta ar fi explicaţia cea mai evidentă, deși într-adevăr conservatorii tind să distribuie mai multe știri false pe reţelele de socializare decât liberalii, arată studiul.

Însă nicio altă caracteristică nu are un efect la fel de solid asupra partajării de știri false ca vârsta. „Descoperirea cea mai robustă pe care am făcut-o este că americanii mai în vârstă, în special cei peste 65 de ani, erau cei mai predispuși să distribuie prietenilor știri false, indiferent de educaţie, ideologie și chiar partizanat politic”, citează NBC.

Studiul, publicat în jurnalul Science Advances, a analizat profilurile de Facebook a participanţilor la studiu din perioada alegerilor prezidenţiale din America, ajungând la concluzia că americanii de peste 65 de ani au postat de 7 ori mai multe articole de pe site-uri de știri false decât au făcut-o cei de până în 29 de ani, scrie NYTimes.

Rezultatele studiului sunt în aceeași notă cu descoperirile făcute de Centrul de Cercetare Pew, care arată, într-o analiză din octombrie 2018, că tinerii americani se pricep mult mai bine la a face diferenţa între informaţii și opinii în articolele de pe site-urile de știri. Ceea ce până la urmă este și natural, având în vedere că oamenii în vârstă mai greu adoptă tehnologii noi, care pentru tineri sunt ca a doua natură.

Important de menţionat este însă că totuși nu este vorba despre o majoritate a celor de peste 65 de ani care au făcut acest lucru. De fapt, doar 8,5% dintre utilizatorii Facebook studiaţi au distribuit știri false. Procentajul mic poate ţine și de felul în care autorii studiului au definit știrile false, însă cercetătorii spun că numărul real nu ar avea cum să fie semnificativ mai mare.