America nu mai are cu cine să câștige războaie

155

Câteodată, indicatorii care spun cine ar putea câștiga un război între două mari puteri sunt mai simpli decât contabilizarea întregului arsenal miliar. Cine nu are oameni în armată degeaba are bombe nucleare. Iar Statele Unite se chinuie să își atingă cotele de recrutare anuale.

Anul trecut, cele patru servicii armate americane – forţele terestre, forţele aeriene, marina militară, infanteria marină – au avut de atins o ţintă de 177.000 de recruţi din 21 de milioane de americani cu vârste între 17 și 21 de ani. Dintre toate instituţiile, doar armata (forţele terestre) a reușit să își atingă ţinta, în ultimul ceas și cu mari eforturi, scrie The Economist. În același timp, se așteaptă ca până în 2019 numărul celor în rezervă să scadă cu mai mult de 100.000, până la cel mai mic nivel de la al Doilea Război Mondial încoace.

„Este ceva incredibil”, spune generalul-maior Jeffrey Snow, care supervizează eforturile de recrutare. „Am organizat campanii și avem un public american care are o părere foarte bună despre armată și, cu toate acestea, mai puţin de 1% dintre americani sunt capabili sau dornici să o slujească.” Există două motive principale pentru asta.

Deși părerea despre armata americană este în general una pozitivă, din ce în ce mai puţini americani au vreun contact direct cu ea. Experienţa militară iese din sfera de reprezentare a vieţii americanului de rând. Dacă în 1990, 40% dintre americani aveau cel puţin un părinte care deţinuse un grad militar, numărul a scăzut în prezent la 16%. Dezastrele din Irak și Afganistan, mediatizate de presă chiar și în prezent, nu au ajutat acest trend descendent.

Însă o altă problemă, poate și mai mare, este că astăzi un număr mare de tineri nu mai fac faţă standardelor de educaţie și cerinţelor fizice cerute la recrutare. În prezent, chiar dacă fiecare tânăr american ar merge mâine să se înroleze, doar 30% ar fi eligibili. Din 21 de milioane, 9,5 milioane nu s-a ridica la nivelul unor cerinţe academice rudimentare, mulţi având doar opt clase, iar alte 7 milioane ar fi descalificaţi pentru că sunt supraponderali, au tatuaje pe mâini sau pe faţă sau au cazier. Conform locotenentului-colonel Tony Parilli, „America este prea obeză” și, am putea completa, prea needucată în pătura de jos pentru a mai duce războaie.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.