16 aprilie – Protest global împotriva Barnevernet

586

Oameni din multe orașe din România, Austria, Belgia, Germania, Grecia, Olanda, Ungaria, Italia, Irlanda, Norvegia, Polonia, Scoţia, Spania, Elveţia, Suedia, Marea Britanie, SUA, Canada, Hawaii, Australia și Noua Zeelandă se unesc pe 16 aprilie într-un protest global împotriva instituţiei norvegiene de protecţie a copilului, Barnevernet.

Cazul Bodnariu a alimentat îngrijorările din ţară și din străinătate privind practicile din domeniul protecţiei copilului din ţările nordice, în special din Norvegia. Protestul de mâine este un protest de sprijin pentru familia Bodnariu, al cărui caz este în continuare nesoluţionat, dar este din ce în ce mai cunoscut, el făcând obiectul mai multor documentare jurnalistice, cel mai recent fiind realizat de BBC.

Cazul românilor a adus aminte publicului că sistemul social norvegian este responsabil pentru zeci sau chiar sute de astfel de cazuri, considerate de-a dreptul „răpiri”. Unul de amploare a implicat tot o familie de imigranţi, de data aceasta din Cehia, și care a dus la un conflict diplomatic, președintele Milos Zeman acuzând asistenţii sociali din Norvegia că acţionează ca naziștii.

Deși remarca președintelui ceh este mai mult inflamatoare decât corectă, Hotnews amintește că, într-o scrisoare deschisă către Ministerul Copilului, 170 de profesioniști norvegieni din domeniul protecţiei copilului – avocaţi, psihologi, experţi în asistenţa socială – au spus că Barnevernet este „o organizaţie disfuncţională care face erori majore de judecată cu consecinţe grave”. Asistenţii sociali ar fi „prea grăbiţi să separe copiii de familie, cu prea puţină justificare, mai ales când părinţii sunt imigranţi”, scrie BBC. Psihologul Einar Salvesen, unul dintre iniţiatorii scrisorii, este de părere că Barnevernet este mai degrabă un fel de poliţie mândră, în care factorul uman nu există.

Povestea familiei Bodnariu rămâne în continuare plină de lacune și nedumeriri. BBC atrage atenţia că Ruth a admis că a lovit ocazional copiii, dar că autorităţile nu au găsit urme de violenţă când au fost examinaţi copiii. Pe de altă parte, varianta autorităţilor este imposibil de aflat, din moment ce aceasta nu discută și nu dau publicităţii niciun fel de informaţii despre cazurile de care se ocupă sau despre întregul proces de decizie. De exemplu, în cazul Bodnariu, susţinătorii familiei sunt îngrijoraţi nu numai de luarea celor cinci copii, ci și de faptul că aceștia au fost împărţiţi între trei familii-surogat, iar condiţiile de vizitare sunt de-a dreptul absurde, dacă nu chiar draconice.

12971072_1606120036379291_766678329588243955_o