America unită, pe drumul fără întoarcere

69

Nu este un secret pentru nimeni că administraţia de la Casa Albă are de înfruntat o mulţime de probleme: stagnarea economiei, imigraţia, reforma sănătăţii, politica externă, drepturile homosexualilor și altele. Pe cât de multe probleme, pe atât de multe păreri am putea presupune. Sondajele arată însă că realitatea este alta, iar faptul că America este polarizată nu mai este decât un mit.

După părerea lui Nick Gillespie, co-autor al cărţii „The Declaration of Independents: How Libertarian Politics Can Fix What's Wrong with America", presa americană creează, intenţionat sau nu, impresia falsă că Statele Unite stau să se rupă în miliarde de mici bucăţele, fiecare reprezentând părerea cuiva pe o anumită problemă. Gillespie îi descrie pe moderatorii emisiunilor tv, în special cei de la canalele de știri, ca foști sau viitori „apparatchik", un termen rusesc colocvial folosit pentru a descrie un funcţionar în cadrul Partidului Comunist sau al guvernului.

Părerea sa, că în ziua de azi mai multe elemente sunt cele care unesc America, decât cele care o dezbină, este susţinută de scorurile obţinute la sondaje. Să luăm mai întâi legalizarea marijuanei. În timp ce Colorado și Washington încep să deschidă primele magazine pentru vânzarea drogului recreaţional, 58% dintre americani cred că într-adevăr drogul ar trebui să fie legal, un procentaj care a crescut de la 12%, în 1969, conform Gallup. De fapt 38% dintre americani au recunoscut în acest an că au consumat marijuana, un procentaj care explică cum primele magazine destinate în acest scop în Colorado deja și-au epuizat stocurile, deși costurile sunt cu mult mai mari, faţă de preţurile de pe piaţa neagră. Preţul pe o uncie (28,3 gr.) a ajuns de la 225-300 de dolari, cu cât se vinde la negru, până la 400 de dolari, în noile magazine legale, scrie Time.

O altă problemă spinoasă asupra căreia americanii au reușit să constituie o majoritate este problema drepturilor homosexualilor. În 2001, doar 40% dintre americani credeau că relaţiile homosexuale sunt acceptabile din punct de vedere moral. Anul trecut procentul a crescut la 59%, iar acum procentul celor care sunt de acord și ca aceste cupluri să aibă aceleași drepturi precum cuplurile heterosexuale este la 53%, mai mult cu 20 de procente faţă de începutul secolului, conform Gallup. Din ianuarie 2014, în 17 state americane și în Districtul Columbia căsătoria homosexuală este legalizată, iar în Illinois legea va intra în vigoare din luna iunie.

Avortul este o problemă asupra căreia opinia publică nu s-a schimbat aproape deloc, dar asta nu este neapărat un semn bun, având în vedere că, încă din 1975, 78% dintre americani credeau că avortul trebuie să fie legal în anumite circumstanţe sau în orice circumstanţe. Doar 20% sunt de părere că avortul ar trebui să fie ilegal în orice circumstanţe.

Asigurările de sănătate le-au dat mari bătăi de cap americanilor anul trecut, odată cu introducerea reformei sănătăţii, cunoscută sub numele de „Obamacare". Cu toate astea, în mod surprinzător, 56% dintre americani cred că nu este responsabilitatea guvernului federal să se asigure că toţi americanii beneficiază de o asigurare de sănătate. Doar 42% dintre americani cred asta, un procentaj care a scăzut de la 69%, în 2006.

Iar în ceea ce privește încrederea poporului american în guvernul federal, că tot timpul sau aproape tot timpul face „ceea ce este bine", aceasta a scăzut de la un procentaj de 60%, în 2002, la doar 19%. Un alt procentaj record, de 72% arată că majoritatea americanilor cred că guvernul va fi „cea mai mare ameninţare la adresa ţării, în viitor", conform Gallup. Impresia generală (55%) despre guvern sub Administraţia Obama este că „face prea multe".

Gillespie îl citează și pe politologul de la Stanford, Morris Fiorina, autor al mai multor lucrări despre cultura și politica americană contemporană, care explică foarte clar că „o clasă politică polarizată face ca și cetăţenii să pară polarizaţi, dar este doar atât, o aparenţă". Ceea ce ar însemna că americanii se confruntă cu decizii politice care nu reprezintă atitudinile lor actuale și același lucru este vorba și despre ce se prezintă toată ziua la canalele de știri americane.

Desigur, în continuare marile direcţii divergente sunt păstrate de republicani și democraţi, cu independenţii undeva la mijloc, dar pare evident că americanii merg împreună, în numere mari, fără frână și cu motoarele turate la maximum, pe drumul către eliberare socială.