Cât de relevante mai sunt știrile religioase?

78

Religion News Network (RNS) – Agenţia de Ştiri Religioase – ,cel mai important serviciu de furnizare a știrilor religioase, se confruntă cu o criză. La sfârșitul lunii aprilie, redactorul-șef a fost demis, iar doi redactori au demisionat după ce un colector de fonduri și un manager au renunţat să mai lucreze în cadrul agenţiei.

Religion News Network (RNS) – Agenţia de Ştiri Religioase –, cel mai important serviciu de furnizare a știrilor religioase, se confruntă cu o criză. La sfârșitul lunii aprilie, redactorul-șef a fost demis, iar doi redactori au demisionat după ce un colector de fonduri și un manager au renunţat să mai lucreze în cadrul agenţiei.

Angajarea de personal fără experienţă, concentrat pe explicarea știrilor mai mult decât pe căutarea relevanţei acestora a dus la scăderea impactului știrilor și a numărului de clienţi ai agenţiei.

Situaţia RNS a readus în discuţie întrebarea: Cât de căutate mai sunt știrile cu un conţinut religios în zilele noastre?

Redactorul american de știri religioase George Cornell, de la Associated Press, scria în 1994 că americanii sunt mai interesaţi de religie decât de sport. El a remarcat că, în 1992, știrile religioase au produs 56,7 miliarde de dolari, o sumă de aproximativ 14 ori mai mare decât încasările din furnizarea știrilor din sport, în America. Cu toate că valoarea știrilor religioase s-a redus în ultimii 25 de ani, fluxul de informaţii din domeniul religios a continuat să valoreze miliarde de dolari.

Totuși trendul este în continuare descendent în SUA. Dallas Morning News și-a închis în 2007 rubrica de religie de șase pagini. Vancouver Sun a reconfigurat secţiunea de știri religioase, alocând pentru acest gen de informaţii doar o rubrică de „spiritualitate și diversitate”, în timp ce redactorul pe teme religioase de la Seattle Times a fost transferat. În 2014, Boston Globe a lansat un site de specialitate pe teme de religie. Boston Globe a renunţat la site după 18 luni, iar acum Organizaţia frăţească romano-catolică de servicii de caritate, Cavalerii lui Columb, sponsorizează site-ul.

E adevărat în același timp că ziare naţionale importante, precum The Wall Street Journal, și-au menţinut poziţiile mai bine. Publicaţia are un reporter pe teme de religie cu sediul la Los Angeles și un corespondent la Vatican. De asemenea, publică săptămânal știri pe teme de religie.

Papa Francisc este un „generator” de știri încă din 2013, când a fost ales, iar unele publicaţii își canalizează atenţia doar asupra știrilor cu și despre Francisc. Deși există foarte multe informaţii importante despre alte confesiuni religioase, acestea nu primesc suficientă atenţie, întrucât se pare că știrile religioase nu mai au puterea de a capta atenţia pe care o aveau altă dată.

Pentru RNS, există o posibilitate de a depăși criza, și anume o finanţare în valoare de 4,9 milioane de dolari din partea Asociaţiei Filantropice Lilly Endowment. Cu aceste fonduri, RNS ar putea iniţia un parteneriat cu Associated Press care îi va putea distribui conţinutul. Întrebarea rămâne în continuare dacă redacţiile de presă vor dori să cumpere știrile relgioase astfel furnizate.

Diminuarea interesului pentru știrile cu un caracter religios poate fi pusă atât pe seama trendului actual în care tot mai mulţi americani renunţă la apartentenţa la o confesiune, cât și pe seama faptului că oamenii citesc tot mai puţin. Persoanele fără afiliere religioasă alcătuiesc cel de-al treilea grup la nivel mondial, într-un nou studiu al mărimii credinţelor lumii, fiind plasat după creștini și musulmani și chiar înainte de hinduși, se arată într-un studiu al Pew Reseach Center. Generaţiile de adulţi americani caracterizaţi de adeziunea la creștinism și de un devotament practic faţă de credinţa lor sunt „înlocuite” de generaţiile de tineri tot mai puţin înclinaţi să se identifice cu religia creștină, arată o analiză a Grupului Barna. Astfel, America, bastionul creștinismului în lumea civilizată, „probabil că va deveni tot mai puţin religioasă, chiar dacă cei care sunt astăzi adulţi își păstrează nivelul curent de angajament religios”, concluzioneză studiul Pew.