Esenţiale azi, vineri 11 mai

43

Tensiuni între Iran și Israel

Autorităţile de la Tel Aviv au anunţat că miercuri seară forţele iraniene aflate în Siria au lansat aproximativ 20 de rachete spre poziţii militare israeliene din zona Platoului Golan, unele proiectile fiind însă interceptate de apărarea antiaeriană. Atacul a vizat o zonă din Israel aflată în apropierea frontierei cu Siria. Nu au fost anunţate pagube materiale semnificative.

Forţele israeliene au ripostat și au bombardat și câteva obiective din regiunea siriană Quneitra, aflată la frontiera cu Israelul.

Armata israeliană ridicase marţi nivelul de alertă în regiunea Golan, mobilizase sisteme antiaeriene și pregătise adăposturile antibombardament. Decizia a fost luată din cauza „activităţilor militare anormale ale forţelor iraniene din Siria, a explicat armata israeliană.

„Israelul are dreptul și se va apăra împotriva acţiunilor iraniene în Siria”, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu, după întâlnirea de la Moscova cu Vladimir Putin, notează hotnews.ro

Uniunea Europeană îngrijorată de tensiunile dintre Iran și Israel

„Informaţiile de noaptea trecută despre atacurile iraniene lansate din Siria asupra poziţiilor israeliene, la care Israelul a răspuns lovind ţinte iraniene din Siria sunt extrem de îngrijorătoare”, se menţionează într-un comunicat al Uniunii Europene.

„Aşa cum UE a spus în mai multe rânduri, Israelul are dreptul să se apere. În acelaşi timp, chemăm toţi actorii din regiune să dea dovadă de reţinere şi să evite orice escaladare, care ar putea submina încă puţin stabilitatea regiunii”, a declarat un purtător de cuvânt al UE.

Armata siriană susţine că doar trei persoane au fost ucise, iar alte două au fost rănite în urma bombardamentelor israeliene efectuate în Siria. Însă organizaţia de opoziţie Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a anunţat un bilanţ de 23 de morţi.

Franţa critică decizia SUA de reintroducere a sancţiunilor economice

Decizia de a reintroduce sancţiuni împotriva firmelor care derulează afaceri cu Iranul, a fost numită drept „innaceptabilă” de către ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian.

Washingtonul ar trebui să negocieze cu aliaţii europeni orice sancţiuni care ar putea afecta companiile, iar „europenii nu ar trebui să plătească pentru retragerea Statelor Unite dintr-un acord, la care au contribuit”, a mai declarat Le Drian. Acesta a mai adăugat că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a proteja interesele companiilor din Europa.

Marţi, preşedintele american Donald Trump a anunţat că Washingtonul se va retrage din acordul atomic cu Iranul şi va reintroduce sancţiuni împotriva Iranului şi companiilor care derulează afaceri cu această ţară, după ce în anul 2015, Iranul și SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania au semnat un acord privind programul nuclear iranian, prin care Teheranul se angajează să limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale.

Trump a anunţat data exactă când va avea loc întâlnirea istorică cu Kim Jong-un

Întâlnirea istorică cu liderul nord-coreean Kim Jong-un va avea loc în Singapore pe 12 iunie, a anunţat joi preşedintele american Donald Trump, exprimându-şi speranţa că summitul va reptrezenta un moment special pentru „pacea în lume” și a asigurat totodată că „foarte curând” va comunica noi informaţii cu privire la apropiata întrevedere cu liderul coreean.

„Amândoi vom încerca să facem din asta un moment foarte special pentru pacea mondială”, a scris Trump pe Twitter.

Întâlnirea dintre Trump si Jong-un va dura o zi, dar poate fi extinsă dacă este necesar, conform declaraţiei secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo.

Liderul nord-coreean a apreciat în cadrul discuţiilor cu secretarul de stat american, Mike Pompeo, care s-a aflat în vizită la Phenian, că întâlnirea cu preşedintele Donald Trump este o şansă „istorică și un prim pas excelent|”.

Carles Puigdemont renunţă la candidatura pentru funcţia de premier al Cataloniei

Aflat în exil autoimpus în Germania, Puigdemont l-a propus pentru această funcţie pe Quim Torra.

Parlamentul catalan urmează să aleagă pe date de 14 mai pe noul premier al regiunii autonome din Spania.

După alegerile regionale din luna decembrie, patru încercări de formare a unui nou guvern au eşuat deoarece candidaţii erau fie în exil autoimpus, fie în stare de arest.

Curtea Supremă de la Madrid a emis în martie mandate internaţionale de arestare pentru şase politicieni catalani care au fugit în străinătate, inclusiv fostul premier Carles Puigdemon

În luna martie, peste 55.000 de manifestanţi au ieșit pe străzile Cataloniei, fluturând steagul separatist, după ce fostul lider Carles Puigdemont a fost arestat în Germania.

Puigdemont, care este acuzat de justiţia spaniolă pentru „răzbunare și revoltă” după organizarea ilegală a referendumului de separare a Cataloniei, a fost reţinut de poliţia germană, care a acţionat în baza unui mandat european de arestare.

Tudorel Toader trebuie sa justifice regresul în lupta anticorupţie

După ce a declarat, miercuri, în plenul Senatului, că raportul privind România este unul orientativ și că nu poate impune reguli legiuitorului român, Tudorel Toader a dat explicaţii în faţa senatorilor despre motivele care au dus la regresul luptei anticorupţie, aşa cum arată raportul GRECO al experţilor europeni.

Lupta împotriva corupţiei a înregistrat un regres anul trecut, iar de vină pentru această situaţie sunt „noi iniţiative legislative din anumite state europene care au răsturnat reformele anterioare care aveau ca scop prevenirea faptelor de corupţie, dar şi reformele deja adoptate care pot conduce la încălcarea standardelor anticorupţie ale Consiliului Europei”, arată raportul GRECO.

Pentru România şi Polonia, GRECO a fost nevoit să declanşeze o procedură în premieră de a le evalua ad-hoc în „circumstanţe excepţionale”.

Stresul, anxietatea și depresia, teme ale unei conferinte de amploare

La cea de-a V-a Conferinţă naţională interdisciplinară „Stresul, anxietatea, depresia”, care se va desfășura la București în zilele de 11 și 12 mai, vor participa aproximativ 400 de specialiști.

În cadrul Conferinţei se vor aborda diverse teme ca de exemplu planul de intervenţie psihoterapeutic integrativ în tratamentul depresiei, detalii privind hipertensiunea arterială la pacienţii cu patologie psihiatrică sau informaţii privind expertiza medicală a capacităţii de muncă la pacienţii cu tulburări psihiatrice, însă tema principală managementul de caz al pacientului psihiatric.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că în următorii cinci ani, „boala secolului”, așa cum este numită de specialiști, va deveni a doua cauză a mortalităţii în lume. Peste 300 de milioane de oameni din întreaga lume sunt afectaţi de depresie, conform OMS. În România, incidenţa acestei boli este de circa 5%, cu peste 900.000 de cazuri diagnosticate anual.