Departamentul american de justiţie graţiază simultan 6.000 de deţinuţi

294

Supraaglomerarea închisorilor din Statele Unite ale Americii a forţat realizarea celei mai mari graţieri simultane din istoria ţării. Între 30 octombrie și 2 noiembrie, nu mai puţin de 6.000 de deţinuţi americani vor fi graţiaţi.

Două treimi dintre deţinuţi vor părăsi clădirile închisorilor și vor fi ghidaţi către cămine în regim de detenţie, o opţiune oarecum la jumătatea drumului dintre închisoare și eliberare. Treimea care rămâne este reprezentată de către deţinuţi străini care vor fi deportaţi de urgenţă. Această decizie este rezultatul nevoii de a reduce aglomerarea din închisori, dar și o consecinţă a aplicării retroactive a unor noi direcţii revizuite privind acordarea sentinţelor.

În urma acestor revizuiri, pedepsele pentru anumite infracţiuni privind drogurile au fost reduse. Ca urmare, aproximativ 46.376 de deţinuţi care ispășesc, în medie, pedepse de 11 ani, sunt eligibili pentru eliberare. Majoritatea au fost condamnaţi pentru infracţiuni legate de traficul de cocaină și metamfetamine. Cei 6.000 de deţinuţi care urmează să fie graţiaţi colectiv sunt doar o primă tranșă în acest sens, potrivit Washington Post.

Organizaţiile de lobby The Drug Policy Alliance și American Civil Liberties Union au salutat anunţul, declarând că „mult prea mulţi oameni și-au pierdut ani din viaţă din cauza legilor draconice născute dintr-un război anti-drog deja pierdut”. Mai ales oamenii de culoare, puncta Jesselyn McCurdy, consilier legislativ senior în cadrul American Civil Liberties Union, „au avut cel mai mult de suferit din cauza acestor politici greșit direcţionate și crude. Suntem plini de bucurie că unii dintre acești oameni cărora li s-a greșit atât de mult își vor recăpăta libertatea.”

Anunţul a fost făcut în acord cu consensul bipartizan privind schimbarea sistemului judiciar privind infracţiunile, schimbare care include reduceri ale sentinţelor minime obligatorii care condamnau mulţi infractori la pedepse de lungă durată. Demersurile legale în acest sens s-au bucurat și de sprijinul publicului american, care a trimis peste 80.000 de scrisori deschise, susţinând aproape în unanimitate măsurile de reducere a pedepselor.

Măsura legală, supranumită „Drugs Minus Two”, își bazează politica pe un calcul numeric în funcţie de mai mulţi factori: cazierul acuzatului, tipul infracţiunii, dacă infracţiunea a fost sau nu armată și dacă infractorul a fost sau nu liderul unui grup de traficanţi.