Inima 3D i-a salvat micuţei Mia viaţa

351

Dacă, pănâ acum câţiva ani, crearea organelor umane la o imprimantă tridimensională ţinea de domeniul ştiinţifco-fantastic, astăzi este o realitate, capabilă să schimbe viaţa oamenilor cu diferite afecţiuni.

Deşi are doar câţiva ani, Mia González ştie ce înseamnă suferinţa. Mare parte din scurta ei viaţă şi-a petrecut-o bolnavă, în spital, suferind răceli, gripe interminabile şi pneumonie. După numeroase investigaţii, medicii au sesizat că Mia are o malformaţie cardiacă, fiind necesară o operaţie pe cord deschis, care să „închidă” segmentul de aortă care presa traheea şi care o împiedica să respire, să înghită şi să elimine flegma provocată de răceală, notează edition.cnn.com.

Însă operaţia nu era deloc uşoară, motiv pentru care chirurgii de la Spitalul „Nicklaus Children” din Miami au recurs la ultimele progrese tehnologice în domeniul medicinei, şi anume la o imprimantă 3-D. Aceasta foloseşte drept tipar imagini obţinute de la pacienţi şi apoi „fabrică” straturi de cauciuc sau plastic, care nu sunt altceva decât o replică a organului dorit.

Datorită inimii create la imprimanta 3-D, medicii au putut studia în mod exact şi precis cazul fetiţei, în aşa fel încât operaţia să fie cât mai puţin dureroasă posibil, iar recuperarea, cât mai grabnică. În doar câteva luni, viaţa Miei s-a schimbat, suferinţa şi vizitele la spital aparţinând deja trecutului. Cazul Miei nu este primul şi nici unicul; dr. Burke şi colegii săi, care au tratat-o pe Mia, au mai folosit astfel de modele şi pentru alţi 25 de pacienţi cu malformaţii cardiace.

În SUA există 75 de spitale care folosesc imprimanta 3-D, iar în lume sunt aproximativ 200, potrivit lui Scott Rader, manager general la Stratasys, firma care comercializează aceste imprimante. Aceasta au înregistrat un aport de o valoare incalculabilă în sfera medicinei, deoarece medicii au posibilitatea de a face oricâte probe doresc pe organul 3-D până găsesc metoda optimă prin care să realizeze intervenţia chirurgicală

Potrivit declaraţiilor lui Rader, tehnologia nu se opreşte aici. În câţiva ani, aceste imprimante vor putea crea organe din celule umane, care să le fie transplantate pacienţilor. Deşi mai este nevoie de cercetări şi investiţii în domeniu, medicii privesc cu optimism spre viitor.

Foto: captură video SkyNews