Modele pentru arme printate 3D, descărcate de zeci de mii de ori

165

Trăim un moment unic în istorie, în care oricine deţine o imprimantă 3D își poate confecţiona acasă o armă construită conform unor planuri ce se pot descărca de pe internet, armă aproape imposibil de detectat, din moment ce este realizată din plastic și nu are numele de înregistrare, și care poate ajunge în mâinile oricui, indiferent de vârstă, cazier sau probleme mintale.

Scandalul a pornit în 2013, când organizaţia Defense Distributed a urcat pe site-ul ei primele planuri pentru confecţionarea unei arme cu ajutorul unei imprimante 3D, planuri care au fost descărcate de sute de mii de ori. Cady Wilson, omul din spatele organizaţiei, a realizat și un clip în care arată eficienţa unei astfel de arme.

Guvernul american a reacţionat, obligând organizaţia să scoată fișierele respective de pe site, ceea ce i-a făcut pe cei de la Defense Distributed să își unească forţele cu o altă organizaţie care protejează dreptul americanilor de a deţine arme, Second Amendment Foundation, în a da în judecată Departamentul de Stat american.

După patru ani, cazul s-a încheiat cu o înţelegere între cele două părţi, conform căreia americanii au voie „să acceseze, să discute, să folosească și să reproducă” informaţiile tehnice în cauză. Sentinţa a cauzat rumoare printre legiuitori, iar procurorul general al statului Washington a anunţat că va da în judecată Departamentul de Stat în numele a opt state americane care și-au exprimat dorinţa de a bloca această decizie, pentru că ar viola al zecelea amendament din Constituţie, care rezervă fiecărui stat dreptul de a regulariza armele de foc.

Până una alta, după încheierea cazului iniţial și până când un judecător din Seatlle a emis un ordin de restricţie temporar care previne publicarea planurilor pentru printarea armelor 3D, organizaţia Defense Distributed a apucat să pună iar planurile online pentru patru zile, iar acestea au fost descărcate deja de zeci de mii de ori, notează BBC.

Alţi procurori generali din 21 de state americane au lansat o scrisoare deschisă administraţiei Trump în care susţin că era armelor descărcabile online este extrem de periculoasă și ar putea avea un impact fără precedent asupra securităţii publice. „Pe lângă faptul că ar înarma teroriști și delincvenţi transnaţionali, înţelegerea dintre cele două părţi le dă o cale de acces la arme persoanelor care altfel sunt oprite prin legile federale de la a poseda arme de foc.” Cu alte cuvinte, toate legile menite să depisteze persoanele care nu ar trebui să poată cumpăra și deţine arme de foc din varii motive sunt practic nule de aici înainte, spun procurorii.