Cea mai mare colonie de pinguini din lume scade cu aproape 90%

193

Populaţia celei mai mari colonii de pinguini s-a micșorat cu 90% faţă de ultima numărătoare, din 1982, când cercetătorii au indicat existenţa unei populaţii de 500.000 de pinguini regali, potrivit unui studiu publicat în jurnalul Antarctic Science.

Cu ajutorul imaginilor din satelit și a fotografiilor făcute din elicopter, oamenii de știinţă au remarcat dispariţia „masivă și neașteptată”, iar în urma cercetărilor au ajuns la concluzia că în intervalul 1982-2017, colonia şi-a micşorat efectivul cu 88%, până la 60.000 de perechi şi 200.000 de păsări. Astfel, zone care altădată erau ocupate de pinguini, acum sunt doar acoperite de vegetaţie. În anul 1982, colonia includea 500.000 de perechi şi alte peste două milioane de pinguini și era cunoscută ca fiind cea mai mare colonie de pinguini regali din lume şi cea de-a doua dintre toate coloniile de pinguini.

Deși doresc să ajungă cât mai repede în zonă pentru a putea face numărătoarea pinguinilor, cercetătorii au afirmat că până la sfârșitul anului 2019 nu pot ajunge acolo, atât din cauza costurilor ridicate, cât și a condiţiilor meteorologice.

Cauza declinului masiv al coloniei rămâne un mister care trebuie rezolvat”, a explicat echipa condusă de Henri Weimerskirch, de la Centrul de Studii Biologice din Chize, Franţa.

Echipa de cercetare încearcă să înţeleagă ce motive ar fi dus la decimarea populaţiei de pinguini din Île aux Cochons (insulă din arhipelagul Crozet, aflat între Antarctica şi Africa) din sudul Oceanului Indian, loc ce altdată adăpostea peste două milioane de păsări.

Oamenii de știinţă bănuiesc că schimbările climatice ar fi avut un rol esenţial, așa cum s-a întâmplat și în cazul altor colonii de pinguini din unele părţi ale Antarcticii. Cu toate acestea, și impactul unui fenomen climatic de tipul El Niño, o epidemie de holeră aviară, apariţia unor prădători precum felinele sau suprapopularea, lupta pentru hrană, bolile sau deplasările (relocările) este de asemenea posibil să fi contribuit la diminuarea populaţiei. Însă niciuna dintre aceste supoziţii nu pare să poată explica dimensiunile fenomenului.

Ca multe dintre speciile marine, pinguinii sunt sub o presiune acută din cauza schimbărilor climatice, a pescuitului industrial şi a poluării”, a explicat Louisa Casson din cadrul campaniei Protect the Antarctic, desfăşurată de organizaţia de mediu Greenpeace UK.

Deşi declinul a început cu cel puţin 20 de ani în urmă, acesta pare să fie încă în desfăşurare, iar cauzele ar putea fi încă active. Île aux Cochons este foarte rar vizitată, iar folosirea imaginilor din satelit a permis detectarea acestui fenomen surprinzător. Cu toate acestea, pentru a putea înţelege cauza declinului, este necesar să fie studiată colonia atât pe uscat, cât şi pe apă”, susţin cercetătorii.

Un studiu publicat în luna februarie a sugerat că încălzirea globală distruge habitatele pinguinului regal într-un ritm accelerat, astfel încât oamenii de știinţă estimează că, până în 2100, 70% din populaţia pinguinilor din regiune ar putea fi forţată să se mute în altă parte sau să moară. În plus, concluziile unui alt studiu arată că la fiecare încălzire cu 0,26 grade C a apei mării, există un declin de 9% din populaţia adultă a pinguinilor. Pinguinii regali sunt a doua specie ca mărime după cei imperiali.