Atac în masă lângă Loma Linda, SUA

3222

Un alt atac armat a avut loc în Statele Unite, 17 persoane fiind ucise într-un centru social pentru persoane cu dizabilităţi din San Bernardino, California, în vecinătatea centrului universitar și medical Loma Linda.

Martorii au declarat că au văzut 3 persoane îmbrăcate în negru, cu arme lungi, care semănau cu arme de asalt. Cele mai recente atacuri în masă din Statele Unite au implicat un singur tip de atacator, de obicei cineva cu probleme mentale sau grave probleme personale. Incidentele care implică mai mulţi atacatori au fost de-a lungul timpului extrem de rare, comparativ cu primele, motiv pentru care acest incident este și mai greu de înţeles, scrie Reuters.

Departamentul de Sănătate din San Bernardino închiriase o încăpere într-un centru social pentru persoane cu dizabilităţi pentru o petrecere de Crăciun, încăpere care ar fi avut o capacitate de 250 de persoane, însă nu se știe câte persoane au fost prezente la petrecere. Doi dintre suspecţi, Syed Rizwan Farook (28 de ani) și Tashfeen Malik (27 de ani), cuplu căsătorit și părinţi ai unei fetiţe de doar 6 luni, au fost prezenţi la petrecere, unde s-a iscat o dispută. Farook, care lucra de 5 ani ca inspector pentru Departamentul de Sănătate din San Bernardino, a fost văzut părăsind petrecerea nervos. Mai apoi, el și soţia sa s-au întors îmbrăcaţi în echipament tactic, cu diverse arme și explozibilili. O a treia persoană îi aștepta în mașina pornită, pentru o scăpare ușoară. Cei doi au fost împușcaţi în altercaţia cu poliţia, iar al treilea suspect a fost luat în custodie.

Atacul din orașul de aproape 200.000 de locuitori, aflat la doar 100 km de Los Angeles, a cauzat confuzie pentru autorităţi, poliţia neștiind încă motivul atacului, ce nu are semnalmentele unui atac singuratic și nu seamănă nici cu atacurile unor grupări teroriste sau jihadiste. Prin comparaţie, atacurile grupării Stat Islamic din Paris, de luna trecută, s-au concentrat pe locuri publice, unde au putut genera șoc și groază printre oamenii de rând. Atacul de miercuri, în schimb, s-a petrecut într-o locaţie puţin cunoscută și ar afecta direct doar familiile victimelor și pe angajaţii administraţiei locale.

„Nu pot să exprim cât de trist sunt azi”, a spus Farhan Khan, cuscrul lui Farook, cu care vorbise doar cu o săptămână în urmă. „Nu am absolut nicio idee de ce s-a întâmplat aşa ceva. Și eu sunt șocat”, a declarat el.

Incidentul din San Bernardino este atacul în masă cu numărul 355 din anul acesta, ceea ce înseamnă că, în Statele Unite, aproape fiecare zi a fost marcată de câte un atac, conform Guns Are Cool, un cont de Reddit care definește atacurile în masă ca incidente în care au murit cel puţin 4 persoane, inclusiv atacatorul. Conform Washington Post, chiar în dimineaţa zilei de miercuri, un grup de medici au depus la Congres o petiţie semnată de 2.000 de cadre medicale, cerând legiuitorilor să ridice o restricţie care de 20 de ani nu permite Centrului de Prevenire și Control al Bolilor să facă cercetări în domeniul violenţei armate. Alături de câţiva democraţi, medicii au vorbit despre această violenţă armată ca despre o epidemie ce afectează sănătatea publică și care necesită cercetare pentru a se ajunge la o soluţie, ca orice altă boală care omoară mii de americani pe an.

„Singurul lucru pe care îl știm este că avem acum un tipar de incidente în ţară care nu are corespondent în nicio altă parte a lumii și că sunt pași pe care am putea să-i facem nu ca să eliminăm fiecare dintre aceste atacuri, dar ca să scădem riscul de a se întâmpla atât de frecvent, de exemplu legi de bun-simţ de control asupra armelor, cercetări mai serioase în trecutul suspecţilor… dacă știţi, noi avem o listă cu persoane care nu au voie să iasă din ţară, care nu au voie să se urce într-un avion, dar aceleași persoane pot să meargă într-un magazin, să cumpere o armă și nu putem face nimic pentru a-le opri… Nu ar trebui să ne gândim niciodată că asta e ceva ce pur și simplu se întâmplă, pentru că în alte ţări nu se întâmplă atât de frecvent”, a fost declaraţia președintelui Obama.

Chiar la începutul lunii octombrie, președintele făcea altă declaraţie, pe un ton mult mai nervos, după atacul de la Colegiul Umpqua, din Oregon: „Aceasta este o alegere politică, faptul că lăsăm să se întâmple asta la fiecare câteva luni în America. Suntem cu toţii responsabili în faţa acestor familii care i-au pierdut pe cei dragi din cauza inacţiunii noastre”, citează The Atlantic. Conform analiștilor, președintele american a trecut de la o stare de furie sau iritare la una de disperare resemnată, după ce portavocea folosită de la Washington nu a reușit să schimbe nimic în privinţa legilor de control a armelor. Motivele sunt complicate, spun analiștii, și nu există sorţi de izbândă pentru ca problema să fie rezolvată până când președintele își va termina mandatul.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.