Creşte numărul deceselor provocate de SIDA în rândul adolescenţilor

38

În ultimii 15 ani, numărul deceselor provocate de SIDA în rândul adolescenţilor s-a triplat, în ciuda măsurilor adoptate împotriva acestei boli.

SIDA este prima cauză a mortalităţii în rândul adolescenţilor africani şi a doua, la nivel global. Rezultatele unui studiu realizat de UNICEF confirmă acest lucru: în fiecare oră, 26 de adolescenţi sunt infectaţi cu SIDA. Regiunea Africii Subsahariene este una dintre cele mai afectate, unde 7 din 10 noi cazuri de persoane infectate sunt fete cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani, potrivit unicef.org.

Deşi, în general, numărul deceselor provocate de SIDA a scăzut, adolescenţii sunt singurul grup în care această boală nemiloasă a secerat de trei ori mai multe vieţi în ultimii 15 ani. Aproximativ 2 milioane de adolescenţi cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani sunt infectaţi cu virusul SIDA, mulţi dintre aceştia fiind contaminaţi încă din primele zile ale vieţii prin transmiterea virusului de la mamă.

Potrivit UNICEF, jumătate dintre adolescenţii infectaţi cu HIV/SIDA locuiesc în Africa de Sud, Nigeria, Kenya, India, Mozambic şi Tanzania, notează edition.cnn.com. În Asia, în anul 2014, 1.000 de adolescenţi au fost infectaţi în fiecare săptămână, China, India, Indonesia şi Pakistan fiind cele mai afectate ţări, potrivit The Guardian.

Studiile realizate în domeniu arată că noile cazuri de infecţii sunt provocate, în general, de un cumul de factori, precum practicarea actelor sexuale fără protecţie cu diverşi parteneri, din obligaţie sau sub influenţa drogurilor, şi lipsa de informaţii în ceea ce priveşte bolile cu transmitere sexuală, printre care şi SIDA. Spre exemplu, în Indonezia, circa 48% dintre persoanele care folosesc drogurile injectabile au început să practice acest obicei în perioada adolescenţei, iar mai bine de jumătate dintre bărbaţii homosexuali şi-au început relaţiile sexuale în aceeaşi perioadă.

Potrivit specialiştilor, este nevoie de mult mai multe măsuri pentru a evita astfel de rezultate negative. În primul rând, trebuie eliminată bariera prejudecăţii şi a discriminării, care de multe ori îi împiedică pe adolescenţi să caute ajutorul necesar şi să se supună testelor. Apoi este nevoie de educaţie şi consiliere, pentru a-i conştientiza de pericolele unui comportament sexual inadecvat. Pe de altă parte, oamenii de ştiinţă şi medicii lucrează împreună pentru a face ca tratamentele împotriva acestui virus să fie mai rapide şi mai eficiente.