Ce a câştigat şi ce a pierdut America cu un nou mandat Obama

52

Preşedintele Obama l-a învins pe guvernatorul republican Mitt Romney şi a câştigat un nou mandat la Casa Albă, după o cursă lungă, scumpă, ce s-a decis în câteva state cheie.

„Un spaţiu de bătălie restrâns," notează jurnaliştii americani despre statele care au decis anul acesta soarta tuturor americanilor şi în definitv, a lumii. Doar 12 state au fost văzute ca având un rol important în campanie, iar ambii candidaţi şi-au consumat cea mai mare parte din timp şi bani acolo. Deşi sondajele naţionale îi arătau pe cei doi la egalitate, Obama a fost mereu cu un pas înainte în statele care au contat. Astfel că, New Hampshire, Michigan, New Mexico, Iowa, Virginia, Wisconsin, Colorado, Nevada, Pennsylvania, Minnesota şi Ohio l-au susţinut până la sfârşit şi l-au făcut câştigător.

Într-un discurs după aflarea rezultatelor, Obama a mulţumit fiecărui american care a votat şi a promis să lucreze cu liderii ambelor partide pentru a rezolva toate probleme naţiunii.

„Economia noastră este în recuperare, 10 ani de război sunt pe sfârşite şi o campanie lungă a ajuns acum la final. Şi indiferent dacă am obţinut votul vostru sau nu, am ascultat ce aţi avut de spus, am învăţat de la voi şi m-aţi făcut un preşedinte mai bun," a declarat Obama în faţa suporterilor de la Chicago. El a mai adăugat că „nu a fost niciodată atât de entuziasmat pentru America… Nu suntem atât de divizaţi precum o sugerează politica. Rămânem mai mult de o colecţie de state roşii şi albastre."

Un discurs care sună bine, dar dacă ne aducem aminte de platformele politice ale celor doi candidaţi, vom vedea că sunt departe de o viziune comună. Odată cu rezultatele scrutinului electoral, ne uităm spre viitor, la ce a câştigat America, dar şi la ce a pierdut odată cu eşecul lui Mitt Romney.

America a „câştigat", odată cu Obama, liber la avorturi, la căsătorii homosexuale şi o asigurare medicală despre care unii lideri religioşi au acuzat că încalcă flagrant libertatea religioasă. Aceste subiecte au fost printre cele mai dezbătute din cauza sensibilităţii pe care o presupun. În privinţa acestor teme, Mitt Romney, era opusul lui Obama, cu o viziune pro-viaţă şi împotriva legalizării căsătoriilor homosexuale. Una dintre promisiunile sale a fost că dacă va ajunge preşedinte va desfiinţa imediat Obamacare, legea prin care odată cu trecerea la noua platformă de asigurări de sănătate, instituţiile afilitate religios trebuie să plătească pentru anticoncepţionalele şi avorturile angajatelor.

În ceea ce priveşte economia, un subiect extrem de sensibil pentru americani, Obama a vorbit în campanie despre creşterea impozitului pe profit cu 5%, scăderea impozitului pentru companii cu până la 10% şi instituirea „regulii Buffet", care presupune plata unui impozit pe venit de până la 30% pentru persoanele cu venituri anuale de peste un milion de dolari. Pe plan extern Obama crede că este bine să ajute zona euro, pe când Mitt Romney nu ar fi ajutat băncile europene, pentru a ţine economia Americii puternică.

După ce, în timpul mandatului său, s-a ajuns la un număr record de deportări pe an, 400.000 de persoane, potrivit unui studiu PEW, Obama a promis că imigranţii ilegali care au venit în SUA ca şi copii, nu vor mai fi deportaţi. Politica lui Romney ar fi fost că creeze condiţii imposibile pentru imigranţi, astfel încât să se ajungă la o auto-deportare.

În unul dintre cele mai importante aspecte ale politicii externe, Obama a declarat, chiar şi în faţa Adunării Generale ONU, că încă vrea să ţină sub control conflictul iranian prin diplomaţie. Pe de altă parte, pe toată durata campaniei, Romney s-a arătat mai mult decât dispus să ia măsuri drastice împotriva Iranului, într-un parteneriat necondiţionat cu Israelul, pe care l-a descris în nenumărate rânduri „cel mai important aliat politic".

De asemenea, Obama şi-a propus repornirea relaţiilor cu Rusia, însă scutul antirachetă din Europa Centrală continuă să fie o sursă de probleme între cele două state. Pentru Romney, „Rusia este fără îndoială inamicul geopolitic numărul unu al Statelor Unite" unul dintre statele pe care le-ar fi „înfruntat" dacă ar fi ajuns preşedinte.