De ce se ruşinează americanii de cuvântul „religie”

366

Odată cu creşterea numărului de atei şi a celor care sunt nereligioşi, America se confruntă şi cu folosirea tot mai rar a cuvântului „religie". Astăzi, acesta a fost înlocuit de „sfiţenie", „credincioşie", „spiritualitate", iar tendinţa are cel puţin două explicaţii.

Procentul americanilor care se consideră creştini este neschimbat de câteva decenii şi rămăsese, în 2011, tot la 90%, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Gallup. Însă a te considera creştin şi a trăi ca un creştin sunt două aspecte diferite ale aceleiaşi realităţi.

Pe de o parte, americanii sunt tot mai ruşinaţi de religie deoarece cuvântul a căpătat de-a lungul vremii o conotaţie negativă, dureroasă şi pe alocuri politică, afirmă Diana Butler Bass, teolog liberal şi autor al cărţii Christianity after religion.

Pe de altă parte, americanii şi-au pierdut încrederea în religie şi din alt motiv: ei încearcă să-şi renegocieze relaţia cu Dumnezeu, după cum explică pastorul american Mark Driscoll. În opinia sa, biserica i-a făcut pe oameni să creadă că frecventarea bisericii este o condiţie necesară şi suficientă pentru mântuire, în loc să accentueze credinţa în cuvântul lui Dumnezeu.

Prin urmare, oamenii s-au îndepărtat de religie şi, în consecinţă, i-au pus sub semnul întrebării autenticitatea şi valoarea. Acum, americanii „încearcă să îşi renegocieze relaţia cu Dumnezeu, evitând să afirme despre sine că sunt religioşi", afirmă David Kinnaman, preşedintele Barna Group, o firmă de cercetare în domeniul religios.