Guvernul interimar din Egipt, cu creştini, dar fără musulmani

58

Preşedintele interimar al Egiptului Adly Mansour a învestit în funcţie cei 34 de miniştri, membrii unui cabinet interimar, din care fac parte liberali şi creştin, dar din care Frăţia Musulmană sau vreun alt partid islamist lipseşte cu desăvârşire.

Cu toate că preşedintele a negat că ar fi exclus pe cineva şi a declarat că a invitat şi pe reprezentanţii Frăţiei la discuţii, aceştia din urmă neagă că asemenea invitaţie ar fi fost făcută. În plus, islamiştii – din rândurile cărora a fost ales fostul preşedinte Mahomed Morsi – au explicat că nici dacă ar fi fost invitaţi nu şi-ar fi dorit să facă parte din acest guvern ilegitim, informează Associated Press.

Formarea guvernului, din care fac parte acum trei femei şi trei creştini copţi, face parte dintr-un plan de tranziţie pregătit de armata egipteană şi care se va concretiza în alegeri democratice în următoarele şase luni.

Premierul Hazem el-Beblawi (76 de ani), un economist respectat, are o sarcină dificilă, şi anume redresarea economiei, care este în cădere liberă.

Egiptul traversează o perioadă de criză care a atins punctul culminant pe 3 iulie, când armata l-a demis pe preşedintele islamist Mohamed Morsi, în ceea ce mulţi analişti consideră a fi o lovitură de stat militară. În prezent, preşedinte interimar al Egiptului este Adly Mansour, şeful Curţii Constituţionale.