În Orientul Mijlociu, SUA strigă „lupul”. Al Qaeda tace

56

La două zile după ce SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania au închis aproximativ 25 de misiuni diplomatice din Orientul Mijlociu, SUA şi Anglia au decis să evacueze personalul nenecesar din ambasadele din Yemen, de teama unor atacuri teroriste. Măsura vine ca urmare a fricii de represalii, după ce americanii au ucis patru membri ai reţelei Al-Qaeda, al patrulea atac de acest fel din ultimele 10 zile.

Sanaa, capitala Yemenului este acum scena unor măsuri draconice de securitate, cu sute de vehicule militare blindate patrulând străzile, în special în zona palatului prezidenţial şi a ambasadelor capitalelor statelor occidentale. În ambasade însă domneşte liniştea, întrucât Departamentul de Stat a „ordonat retragerea personalului guvernamental american neesenţial din Yemen", din cauza gradului de ameninţare „extrem de ridicat". În comunicatul emis, Departamentul de Stat încurajează cetăţenii americani să-şi amâne călătoria în Yemen, iar pe cetăţenii americani care trăiesc în prezent în Yemen să plece imediat.

Avertismentul Departamentului de Stat are loc la câteva ore după efectuarea unui atac cu avion fără pilot (dronă), soldat cu uciderea a patru membri Al-Qaida în regiunea Marib, la est de capitala yemenită Sanaa. Acesta este al patrulea atac cu dronă faţă de membri Al-Qaeda din ultimele 10 zile, în condiţiile în care atacurile cu avioane fără pilot s-au triplat din 2011 până în prezent, de la 18 la 53, potrivit New American Foundation, un grup de reflecţie cu sediul la Washington. Însă oficialii americani vorbesc foarte rar despre programul secret de raiduri cu avioane fără pilot în Yemen şi nu au putut fi contactaţi pentru a oferi declaraţii cu privire la incidentul de ieri.

Tot ieri, clădirea Consulatului Statelor Unite şi sediul unui post de radio au fost evacuate din cauza unei alerte cu bombă, care s-a dovedit a fi falsă, relatează Corriere della Sera, în ediţia online. Alerta a fost declanşată după primirea unei scrisori suspecte. Imobilul a fost percheziţionat de agenţii pirotehnici, dar nu a fost găsit niciun dispozitiv exploziv. Totodată, la scurt timp, a fost evacuată şi o staţie de metrou din apropiere.

Există motive de îngrijorare?

Agitaţiei occidentalilor din Yemen li se opune calmul cel puţin aparent al reprezentanţilor Al-Qaeda din ţară. Pe de o parte, teroriştii din Yemen nu au făcut nicio declaraţie după ce SUA au interceptat o serie de mesaje între Ayman al-Zawahiri, liderul Al-Qaeda, după moartea lui Osama bin Laden, şi Nasir al-Wahishi, liderul ramurii Al-Qaeda din Peninsula Arabia. Totodată, mişcarea teroristă nu a iniţiat niciun atac în Sanaa sau măcar în Yemen.

Pe de altă parte, SUA se întrece în declaraţii cu iz de război. Mai întâi, SUA citează surse din serviciile de securitate yemenite şi afirmă că zeci de membri Al-Qaeda au sosit în capitala Sanaa în ultimele zile, existând temeri că ar plănui un atentat.

Apoi, SUA afirmă că că „elemente ale Al-Qaida sunt mobilizate pentru atac". În plus, oficiali din cadrul Administraţiei Statelor Unite pun şi mai mult paie pe foc, dezvăluind că organizaţia Al-Qaida în Peninsula Arabia (AQPA) a inventat o substanţă lichidă care, aplicată pe haine, le transformă în materiale explozive. Toate în ultimele 48 de ore.

Frica americanilor nu este tocmai neîntemeiată, deoarece există antecedente. Creată în ianuarie 2009 din fuziunea aripilor saudite şi yemenite ale Al-Qaida, AQPA a revendicat o serie de atacuri importante, atât în Yemen, unde s-a regrupat, cât şi în exterior, inclusiv o tentativă de a produce o explozie într-un avion de linie american în ziua de Crăciun a anului 2009. De aceea, Al-Qaida în Peninsula Arabică este considerată de Washington ca fiind cea mai activă dintre aripile reţelei extremiste.

Însă momentul ales ridică semne de întrebare. Analiştii internaţionali de la site-uri mari precum Associated Press, New York Times sau BBC se întreabă dacă nu cumva un eventual atac va fi consecinţa faptului că SUA seamănă vânt şi riscă să culeagă furtună. O altă ipoteză este că SUA strigă „lupul" tocmai pentru a deturna atenţia de la scandalul legat de spionaj, coordonat de Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) şi dezvăluit foarte recent.