Reportaj BBC despre bisericile din România trezește nemulţumirea BOR

645

În fiecare lună, aproximativ 10 noi lăcașuri de cult sunt ridicate în România, spre nemulţumirea românilor care ar dori ca mai puţine cheltuieli să fie implicate în construirea de edificii cu rol religios. Un reportaj BBC intitulat „Pasiunea costisitoare a României pentru construirea de biserici" a discutat, pe 3 august, chiar despre acest subiect.

„România este, fără îndoială, o ţară foarte spirituală, cu ritualuri religioase, icoane şi sărbători care stau la baza vieţii multor oameni", spun reporterii BBC. „Cu toate acestea, se pun din ce în ce mai multe întrebări despre finanţarea noii catedrale şi despre Biserica Ortodoxă în general, în condiţiile în care o mare parte a banilor provine de la un stat confruntat cu dificultăţi financiare", adaugă jurnaliștii.

Potrivit Agerpres, după difuzarea filmului, la 3 august, Patriarhia Română a dat publicităţii, la 5 august, un comunicat de presă în care face precizări în legătură cu afirmaţiile făcute de postul BBC referitoare la construirea de biserici în România. Iată un scurt fragment din acesta:

„În legătură cu documentarul 'Deşi este cea mai săracă ţară din UE, în România la fiecare trei zile se mai construieşte o biserică', prezentat de postul de televiziune BBC în ziua de 3 august 2013, şi difuzat fără discernământ critic de unele media româneşti, Patriarhia Română precizează:

Construirea de noi lăcaşuri de cult nu este un capriciu, ci reprezintă o necesitate liturgică, mai ales în mediul urban, acolo unde în timpul regimului comunist a fost interzisă construirea de biserici. După anul 1990, la iniţiativa comunităţilor de credincioşi din întreaga ţară şi cu sprijinul autorităţilor locale au fost construite sau se află în diferite stadii de execuţie aproximativ 2.000 de lăcaşuri de cult, deoarece cele deja existente s-au dovedit neîncăpătoare pentru numărul mare de creştini ortodocşi care participă la sfintele slujbe."