Washington Post a fost vândut. Este acesta sfârșitul presei de tipar?

16

Într-o mișcare surprinzătoare, proprietarul publicaţiei Washington Post a anunţat că familia sa a decis să vândă ziarul fondatorului Amazon.com, Jeff Bezos, pentru 250 de milioane de dolari. Familia lui Donald Graham deţinea ziarul din 1933.

Ca multe alte publicaţii în era internetului, Washington Post se chinuia să își menţină ediţia tipărită, în timp ce profiturile au început să scadă. Circulaţia zilnică a publicaţiei a ajuns la 473.000 de copii, scăzând de la aproape 580.000, în 2010. În prima parte a anului 2013, profiturile au scăzut cu 83%, conform Yahoo News.

Graham a declarat că a decis să vândă ziarul după ani de zile de provocări care l-au făcut să se întrebe dacă nu ar exista altă persoană care să fie mai bună pentru publicaţie. „Geniul dovedit de Bezos în tehnologie și afaceri, vederea sa pe termen lung și decenţa sa îl fac un candidat unic pentru ziar", explică Graham.

Vestea că după 80 de ani familia Graham își vinde „bijuteria coroanei" unei persoane care în ciuda succesului ca afacerist în lume internetului, nu are nicio experienţă în jurnalismul tradiţional, a încins spiritele. Este tranziţia un semn că sfârșitul tiparului este aproape? Opiniile sunt mixte. The Atlantic a catalogat tranzacţia ca „un moment ce va defini o eră de schimbare totală în jurnalism". În orele după anunţ, valoarea acţiunilor ziarului la bursă a crescut la 599,85$, cel mai mare prag din ultimii 5 ani. Unii văd în asta o speranţă.

Într-o scrisoare adresată angajaţilor, Bezos a lăudat felul în care familia Graham a condus ziarul pentru atâtea decenii, pentru că au ţinut mereu la principii și au fost pilonii unor valori importante care au adus ziarului recunoștinţa de care se bucură azi. El a spus că aceste valori nu trebuie schimbate și că ziarul va urmări în continuare să aducă cititorilor adevărul, iar interesul va rămâne concentrat pe public și nu pe interesele private ale noilor conducători.

Bezos a mai ţinut să clarifice că nu va conduce ziarul, ci se va ocupa în continuare de jobul pe care îl are în prezent. „The Post are deja o echipă de lideri excelenţi, care au mult mai multe cunoștinţe despre această industrie decât mine și cărora le sunt îndatorat că au acceptat să rămână", spune fondatorul Amazon.com.

Desigur,  Bezos nu a ascuns faptul că vor fi schimbări, ceea ce este esenţial pentru supravieţuirea publicaţiei, mai ales că internetul este de așa măsură încât schimbă foarte repede elementele acestui domeniu. „Va trebui să inventăm, ceea ce înseamnă că va trebui să experimentăm. Sunt încântat și optimist pentru această oportunitate," a mai spus Bezos.