Începe „epoca de aur a catolicismului” în politica americană

1574

Cândva temători faţă de influenţa catolicilor asupra politicii naţionale, americanii și-au schimbat astăzi notabil perspectiva. Teama că raportul biserică-stat ar putea fi afectat dacă politicieni catolici ar prelua puterea a fost înlocuită cu o deschidere fără precedent faţă de catolicii din politică.

Ceea ce „era de neimaginat în urmă cu câteva decenii” este astăzi o realitate, a declarat Christopher Hale, director executiv al organizaţiei americane Alianţa Catolică pentru Binele Comun (ACBC), citat de revista Time. „Începe era de aur a catolicismului în politica americană”, spune directorul ACBC. Un vicepreședinte, 6 membri ai Curţii Supreme de Justiţie (2/3 din total), un număr mare de membri ai Congresului, un purtător de cuvânt al Casei Reprezentanţilor. Iată doar câteva dintre funcţiile-cheie în stat deţinute astăzi de credincioși catolici.

„Anul 2016 va fi anul [politicii] catolice” în SUA, este opinia pe care o împărtășește și Stephen F. Schnech, director al Institutului pentru Cercetări Politice și Studii Catolice la Universitatea Catolică a Americii, din Washington. Schneck identifică drept apogeu al acestei tendinţe alegerile prezidenţiale din 2016, unde nu mai puţin de 12 posibili candidaţi sunt catolici, potrivit Catholic Courier. Schneck susţine că „niciodată nu au fost alegeri (prezidenţiale) în care așa mulţi catolici să candideze ca anul acesta. Din punct de vedere istoric, a fost o creștere treptată a numărului de candidaţi catolici, dar 2016 va fi anul catolic.”

SUA a manifestat reticenţă faţă de catolicii care doreau să candideze pentru funcţii în stat în secolele XIX și XX. În 1928, primul candidat catolic la președinţie a pierdut tocmai din cauza religiei sale, potrivit lui Schnech. În 1960, John Kennedy, primul președinte catolic al SUA, a fost nevoit să asigure poporul american că nu va asculta de ordinele papei pentru a putea avea succes în campania electorală, potrivit directorului ACBC. De ce această teamă a americanilor de catolicism? „Teama că influenţa catolică va duce la sfârșitul libertăţii a rămas o caracteristică pe termen lung a anti-catolicismului american”, răspunde Brandi H. Marchant în „Definiţi prin ceea ce nu suntem: Rolul anti-catolicimului în formarea identităţii americane timpurii” (teză de master, Liberty University, aprilie 2012). Teama aceasta este legată de dorinţa americanilor de a nu repeta istoria europeană și de a menţine biserica separată de stat.

Însă anul acesta vine și cu altă noutate: papa Francisc se va adresa Congresului american în cadrul vizitei pe care o va efectua în SUA în luna septembrie. „Niciun papă sau lider religios care ocupă și funcţia de șef de stat nu s-a adresat Congresului,” notează Biroul de Istorie al Casei Reprezentanţilor SUA. Francisc se va adresa celor care promulgă legi în USA, iar această ocazie pare să readucă în discuţie relaţia biserică – stat.